Κλείσιμο

Ανταποκριτής Ουάσινγκτον-ΣΚΑΪ: Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι διαδηλωτές θα μπορούσαν να παραβιάσουν το Καπιτώλιο

Ο Δημοσιογράφος, Ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον Μπράιαν Μέρφι ήταν μέσα στο Καπιτώλιο την ώρα της εξέγερσης και περιέγραψε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ τα όσα διαδραματίστηκαν.

Από τα επεισόδια στο Καπιτώλιο πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ σε 15 άτομα ασκήθηκαν διώξεις.

Η συνέντευξη:

ΕΡ: Κύριε Μέρφι, είστε ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον και ήσαστε μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας του Καπιτωλίου την Τετάρτη το απόγευμα στη διάρκεια της εισβολής σε αυτό από τον όχλο. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για την εμπειρία σας αυτή; Τι είδατε;

ΑΠ: Ήμουν στην αίθουσα στη διάρκεια του ντιμπέιτ. Ξαφνικά οι διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν όλο το πρωί πλησίαζαν όλο και περισσότερο στο Καπιτώλιο και τότε ανακοινώθηκε ότι θα αποκλειόταν το κτήριο και ότι οι πόρτες θα κλειδώνονταν. Έτρεξα έξω και είδα τους διαδηλωτές να βρίσκονται στον δεύτερο όροφο. Εγώ ήμουν στον τρίτο όροφο του κτηρίου. Είδα τους διαδηλωτές να σπάνε παράθυρα και να παραβιάζουν πόρτες για να εισβάλουν μέσα στο Καπιτώλιο. Είδα και διάφορους απλώς να περιπλανώνται, ψάχνοντας για Γερουσιαστές. Είδα μια γυναίκα να βγαίνει από ένα ασανσέρ κρατώντας έναν πυροσβεστήρα, ένα συμβάν που προφανώς δεν είναι και πολύ σύνηθες. Και υπήρχε πολύ περιορισμένη παρουσία αστυνομικών μέσα στο Καπιτώλιο εκείνη την ώρα. Η αστυνομία του Καπιτωλίου κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια για να αποτρέψει το πλήθος ώστε να μπορέσουν τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής να παραμείνουν ασφαλείς, αλλά σίγουρα οι αστυνομικοί δέχθηκαν επιδρομή, ήταν πολύ λιγότεροι σε αριθμό σε σχέση με το πλήθος.

ΕΡ: Ποια ήταν η πιο τρομακτική στιγμή στη διάρκεια αυτών των άνευ προηγουμένου γεγονότων; Πώς αισθανθήκατε εσείς;

ΑΠ: Ήμουν σε έναν εξώστη βλέποντας από ψηλά μια πόρτα, την οποία προσπαθούσαν εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες, άνθρωποι να σπάσουν και να την ανοίγουν τελικά με μοχλό, ώστε να μπουν μέσα στο Καπιτώλιο. Επίσης, είχε πολύ κρύο στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα κι έτσι πολλοί φορούσαν βαριά παλτά μέσα στα οποία κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει εάν μετέφεραν κάθε είδους όπλα ή ποια ακριβώς ήταν η πρόθεσή τους. Εγώ δυστυχώς έτρεξα έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης, η οποία κλειδώθηκε αμέσως, χωρίς να πάρω το κινητό μου. Ως εκ τούτου, αισθανόμουν κάπως "γυμνός"  εκεί έξω χωρίς μέσο για να μεταφέρω το ρεπορτάζ. Ήταν ατυχία αλλά από την άλλη νιώθω τυχερός που είμαι σώος. Υπήρξαν στιγμές πολύ μεγάλου άγχους, χωρίς καμία αμφιβολία.

ΕΡ: Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο ρόλος της αστυνομίας του Καπιτωλίου; Από πού λαμβάνουν εντολές;

ΑΠ: Η αστυνομία του Καπιτωλίου είναι ουσιαστικά ένα ανεξάρτητο αστυνομικό τμήμα που είναι υπεύθυνο για να διατηρεί την τάξη μέσα στο Καπιτώλιο. Έχει τον δικό της Αρχηγό, ο οποίος μάλιστα έκτοτε παραιτήθηκε. Ξέρετε, υπάρχουν πολλοί αξιωματούχοι επιβολής του νόμου που θα μπορούσαν να κληθούν νωρίτερα για να επέμβουν. Η εθνοφρουρά, το FBI, η μητροπολιτική αστυνομία της Ουάσινγκτον. Φάνηκε πως, παρότι υπήρξαν πολλές προειδοποιήσεις πως αυτοί οι άνθρωποι επρόκειτο να συγκεντρωθούν και να διαδηλώσουν, δεν υπήρξε επαρκής αστυνομική παρουσία για να τους αποκρούσει, να τους αποτρέψει από το να καταστρέψουν τα οδοφράγματα και να μπουν τελικά μέσα. Υπήρξε κακός σχεδιασμός και κακή εκτέλεση αυτού από την αστυνομία. Το απίστευτο είναι πως θεωρούσα ότι μέσα στο Καπιτώλιο θα ήμουν πιο ασφαλής από οπουδήποτε αλλού. Πραγματοποιούνται διαδηλώσεις συνέχεια, γίνονται πολλές συλλήψεις, συχνά μάλιστα σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι διαδηλωτές, οποιουδήποτε είδους, θα είχαν τη δυνατότητα να παραβιάσουν το Καπιτώλιο και να καταφέρουν να μπουν μέσα στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων ή στην αίθουσα της Γερουσίας. Άνθρωποι κάθονταν στην ίδια θέση όπου πριν από λίγο είχε καθίσει ο Αντιπρόεδρος Πενς. Κάθονταν εκεί, πανηγυρίζοντας, βγάζοντας φωτογραφίες. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα συνέβαινε αυτό. Σίγουρα αυτό θα οδηγήσει σε αλλαγές ως προς τη διαχείρηση των καταστάσεων. Φαντάζομαι ότι θα μεταβάλει την ασφάλεια και την αστυνόμευση στην Ουάσινγκτον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρώ πως θα είναι μια από τις πολλές αλλαγές που θα δούμε εδώ στις Η.Π.Α. ως αποτέλεσμα των βιαιοπραγιών της Τετάρτης.   

ΕΡ: Επομένως, τώρα τι ακολουθεί, κατά τη γνώμη σας;

ΑΠ: Έχουν σίγουρα ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από το Καπιτώλιο τώρα, τοποθέτησαν κάποιους φράχτες. Νομίζω ότι οι περισσότεροι που ήρθαν εδώ για να διαδηλώσουν στο Καπιτώλιο, έχουν πλέον επιστρέψει στο σπίτι τους. Η επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν είναι επίσημη. Αλλά νομίζω ότι το επόμενο μεγάλο "ραντεβού" είναι η ορκωμοσία του (Μπάιντεν) στις 20 Ιανουαρίου. Αναρωτιόμαστε όλοι πόσοι από αυτούς που διαδήλωσαν υπέρ του Τραμπ θα επιστρέψουν. Μεγάλα πράγματα πρόκειται να συμβούν στην Ουάσινγκτον και αυτή θα είναι η επόμενη ευκαιρία για μια εξίσου μεγάλη μαζική διαδήλωση.

Πηγή: skai.gr