ΚΑΙΡΟΣ

Ανοικτή η πόρτα στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ανοίξει, ως το τέλος Ιουνίου, δύο νέα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την Τουρκία, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε όμως ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο.

Πρέπει να περιμένουμε πως, υπό τη γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να ανοίξουν πιθανώς άλλα δύο κεφάλαια (των διαπραγματεύσεων), αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά, δήλωσε η καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ανόβερο δίπλα στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θα κοιτάξουμε μπροστά, αλλά το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι ανοικτό, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την Κύπρο.

Ο Ερντογάν, αφού επέκρινε αυστηρά τη γερμανική προεδρία της ΕΕ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται αύριο στο γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, δίπλα στην Μέρκελ υιοθέτησε ένα τόνο πιο φιλικό.

Δεν μπορείς να επιτίθεσαι σε μία κυρία, δήλωσε χαμογελώντας. Πρόσθεσε ωστόσο πως η κριτική είναι νόμιμη, αναφερόμενος στη δήλωση που έκανε στο Ντερ Σπίγκελ ότι περίμενε περισσότερα από τη Γερμανία στο θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ.

Η Τουρκία δεν αναμένεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν περάσει τουλάχιστον μία δεκαετία, προκύπτει από σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε το πρακτορείο Ρόιτερ μεταξύ εμπειρογνωμόνων 31 πιστωτικών και ακαδημαϊκών φορέων.

Η σχετική έρευνα, η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα 1016 Απριλίου, προβλέπει ότι η Τουρκία δεν είναι πιθανό να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από το 2019, ένα χρόνο αργότερα από την πρόβλεψη που είχε διατυπώσει παρόμοια έρευνα πριν από τρεις μήνες.

Παρά τις καθυστερήσεις που προβλέπει η τελευταία αυτή έρευνα, οι ερωτηθέντες δεν δίνουν πιθανότητες άνω των 25% για πλήρη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, έναντι 35% που είχε προκύψει από την προηγούμενη έρευνα.

Αντίθετα δίνουν μία πιθανότητα 25% να αποσυρθεί η Τουρκία με δική της πρωτοβουλία από τις διαπραγματεύσεις, έναντι 35% της προηγούμενης έρευνας, και αυτό παρά τις αυξανόμενες επιφυλάξεις που καταγράφονται στη χώρα όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της ένταξης.

Οπως δήλωσε ο Μερτ Ουλκέρ, στρατηγικός αναλυτής στη Finansinvest της Κωνσταντινούπολης, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν πάγωσαν εντελώς, αλλά θα προχωρήσουν με αργά βήματα έως ότου γίνει ένα συγκεκριμένο βήμα στο επίμαχο θέμα της Κύπρου.

Ο ίδιος τόνισε ότι μία τέτοια απόφαση δεν είναι πιθανό να ληφθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τη διεξαγωγή γενικών εκλογών το Νοέμβριο.Πηγή: skai.gr