Άνοιγμα συνόρων: Σκληρό παζάρι Βορρά – Νότου στην ΕΕ

Μια νέα προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ, θα γίνει αύριο Παρασκευή, στη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών.

Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, επιθυμούν να τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για άνοιγμα από την 1η Ιουλίου και να έχει έως τότε καταρτιστεί λίστα με ασφαλείς τρίτες χώρες. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα ωστόσο καθώς χώρες όπως η Ισπανία επιθυμούν να ανοίξουν τα σύνορα και για χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου αυτή τη στιγμή ο κορωνοϊός βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.

Από την άλλη χώρες του Βορρά, όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, είναι πολύ πιο επιφυλακτικές και δεν επιθυμούν μια διευρυμένη λίστα χωρών. Τονίζουν πως αν δεν βρεθεί λύση μέχρι αύριο Παρασκευή ή το αργότερο έως τη Δευτέρα, επιθυμούν να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και να υπάρξει παράταση στην ταξιδιωτική απαγόρευση έως τα μέσα Ιουλίου.

Όσον αφορά τη Γερμανία, βασική προτεραιότητα είναι η όποια κίνηση να γίνει συντονισμένα και πιέζει για λύση έως την 1η Ιουλίου. Είναι ωστόσο σαφές ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τότε, το Βερολίνο είναι κατά των μονομερών ενεργειών και θα στηρίξει κι εκείνο την παράταση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης έως τις 15 Ιουλίου.

Πηγή: skai.gr