ΚΑΙΡΟΣ

Ανησυχία για τις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να επιλυθούν ειρηνικά οι διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράκ αφού ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έκανε λόγο για στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κούρδων ανταρτών της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ.

Η ελπίδα μας και το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων είναι οι πιθανές διαφορές να αντιμετωπιστούν με ειρηνικό και εποικοδομητικό τρόπο, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Επιτροπής σε θέματα διεύρυνσης Κριστίνα Νάγκι.

Η Νάγκι αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τη δήλωση που έκανε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, σύμφωνα με τον οποίο από στρατιωτικής απόψεως, πρέπει να γίνει μια (στρατιωτική) επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ.

Ο Μπουγιούκανιτ διευκρίνισε ότι ο στρατός δεν έχει ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει μια επιχείρηση πέραν των συνόρων.

Η Νάγκι δήλωσε πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση στην περιοχή.

Η σταθερότητα του Ιράκ είναι προς το κοινό συμφέρον μας και η ΕΕ αναγνωρίζει τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή και σ' αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να συνεχίσει η Τουρκία να διαδραματίζει έναν τέτοιο εποικοδομητικό ρόλο, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η ΕΕ ζητεί από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες να επιλύουν τις διενέξεις με τους γείτονές τους ειρηνικά και ο στρατός τους να τελεί υπό τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας.

Αυτό δεν είναι το είδος της δήλωσης που συμβαδίζει με την ιδιότητα του υποψηφίου, δήλωσε για τα σχόλια του Μπουγιούκανιτ ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Νταν Φράιντ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσινγκτον Ναμπί Σένσοϊ μετά τις δηλώσεις του Αρχηγού του τουρκικού επιτελείου Στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ,  για το βόρειο Ιράκ μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού από τη Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο βοηθός υπουργός εξήγησε τις θέσεις της Ουάσιγκτον στο θέμα, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο. Στην Άγκυρα διπλωματικές πηγές αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν τη συνομιλία ως διάβημα και παραπέμπουν στη δήλωση του εκπροσώπου του Σον Μακόρμακ που τόνισε ότι: η Τουρκία αντιμετωπίζει πραγματική απειλή από το ΠΚΚ.

Είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που σκότωσε αθώους τούρκους πολίτες και Τούρκους στρατιωτικούς και αποτελεί πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί και κατέληξε η προσοχή πρέπει να συγκεντρωθεί στο να λυθεί σε συνεργασία με τη Ιρακινή κυβέρνηση αντί να καταφεύγουμε σε μονομερείς ενέργειες.Πηγή: skai.gr