Ανεβάζουν (εθνικιστικές) στροφές Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Τις εθνικιστικές κορώνες πλέον υιοθετεί και ο προεδρικός αντίπαλος του Ερντογάν διαπιστώνοντας ότι στο τουρκικό κοινοβούλιο η εθνικιστική/ισλαμιστική άκρα δεξιά ενίσχυσε την παρουσία της.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Από τις πλατείες στην Αγία Σοφία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την κουζίνα στους εθνικιστές ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Η Τουρκία αν και χωρίς τις τεράστιες προεκλογικές συγκεντρώσεις ζει σε προεκλογικούς ρυθμούς εν όψει του δεύτερου και αποφασιστικού γύρου της προεδρικής αναμέτρησης στις 28 Μαΐου.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να «κατεβαίνει» στην εκλογική αρένα ως φαβορί αλλά δεν εφησυχάζει. Προσεύχεται στην Αγιά Σοφία και μιλά στην Κωνσταντινούπολη ενώ ήδη έχει προειδοποιήσει τα στελέχη του ζητώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα διαφορετικά όπως έλεγε η αντιπολίτευση θα κλέψει το αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταγγέλλοντας παρατυπίες ζητεί μεγαλύτερη κινητοποίηση των εκλογικών αντιπροσώπων δηλώνοντας ότι «αυτές οι εκλογές έδειξαν για ακόμη μία φορά ότι οι παρατυπίες και η ανηθικότητά τους δεν έχουν όρια. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μου. Το πρωί των εκλογών στις 28 Μαΐου χρειαζόμαστε πέντε παρατηρητές σε κάθε κάλπη, όχι έναν και δύο. Γι' αυτό τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα βρεθούμε στις κάλπες για ασφάλεια».

Το στρατόπεδο όμως Ερντογάν κάνει σχέδια επόμενης ημέρας και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, επαναλαμβάνει τα περί αιώνα της Τουρκίας λέγοντας ότι αυτός θα ξεκινήσει από την Αγία Σοφία την επομένη της προεδρικής αναμέτρησης του δεύτερου γύρου στις 29 Μαΐου – ημέρα Άλωσης της Πόλης.

Τις εθνικιστικές κορώνες όμως πλέον υιοθετεί και ο προεδρικός αντίπαλος του Ερντογάν διαπιστώνοντας ότι στο τουρκικό κοινοβούλιο η εθνικιστική/ισλαμιστική άκρα δεξιά ενίσχυσε την παρουσία της.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιτέθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έχετε φέρει σκόπιμα 11 εκατομμύρια πρόσφυγες» για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως «μόλις έρθω στην εξουσία, θα τους στείλω όλους στα σπίτια τους. Τελεία». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Κιλιτσντάρογλου τους τελευταίους μήνες – και, άρα, πριν τον πρώτο γύρο εκλογών στην Τουρκία – θα επαναπάτριζε τους πρόσφυγες κατά τα πρώτα δύο έτη προεδρίας του, σταδιακά.  

Την ίδια στιγμή, το μήνυμα του "εκλεκτού" της ενωμένης αντιπολίτευσης προς τους εθνικιστές διατυπώνεται, επίσης, και με αιχμή την τρομοκρατία. «Δεν έχω καθίσει στο τραπέζι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν θα το κάνω ποτέ», τόνιζε ο ίδιος από την Άγκυρα.

Στόχος του "bye-bye Κεμάλ", όπως δεν έχει κουραστεί να τον προσφωνεί ο Ερντογάν, είναι οι 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι του ακροδεξιού Σινάν Ογάν, ο οποίος εντελώς αναπάντεχα έχει εξελιχθεί σε ρυθμιστή του επερχόμενου δεύτερου γύρου και κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε γεμίσει με φόβο όσους πρόσφυγες ζουν στην τουρκική επικράτεια απειλώντας τους με απέλαση.

Το τι θα κάνει ο Ογάν, ποιον υποψήφιο των προεδρικών εκλογών θα στηρίξει δηλαδή, θα το γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες αλλά και πάλι η κατεύθυνση ψήφου που θα δώσει δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί και από τους ψηφοφόρους του, μαζικά.

Η αντιπολίτευση όμως δεν μένει με σταυρωμένα χέρια και επιστρατεύει σταθερά τον δημοφιλή δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιο αντιπρόεδρο, Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος δεσμεύεται να ξεκινήσει τις περιοδείες με σκοπό να αλλάξει την εικόνα «που έχει αμαυρώσει ο Ερντογάν». Σε ό,τι αφορά στην οικονομία και τα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από αυτή ο Ιμάμογλου απαντά σε όσους τον ρωτούν πως οι τιμές θα πέσουν «μόλις τους διώξουμε». Όπως διαμηνύει ο ίδιος «δεν έχουμε τελειώσει. Μην ακούτε τον Ερντογάν. Δεν νίκησε» και επισημαίνει ότι «αρχίζουμε τον αγώνα με σκορ 0-0» για να εξηγήσει πως «όποιος πάρει μία ψήφο παραπάνω θα κερδίσει».

Γεγονός είναι ότι ο Ερντογάν "πήρε" τον πρώτο γύρο και γεγονός είναι, επίσης, ότι έχει πάρει φορά για τον δεύτερο τη μεθεπόμενη Κυριακή. Ωστόσο, και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αν και διέψευσε τις προσδοκίες την περασμένη Κυριακή, επιμένει να χτυπά το χέρι ως διεκδικητής της εξουσίας και υπόσχεται νίκη με τη διαφορά ότι τώρα παίζει και το χαρτί της άκρας δεξιάς. Όπως άλλωστε είπε και ο Ιμάμογλου έστω και μία ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πηγή: skai.gr