Άρχισαν τα όργανα… «Ανεξαρτησία» θέλει η Σκωτία – Ούτε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ «έσωσε» την κατάσταση

Αρχίζει στο Αμπερντίν το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της Σκωτίας SNP. Οι Σκωτσέζοι θα εκμεταλλευτούν την κακή αρχή της Λιζ Τρας ως ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της απόσχισης

«Η ανεξαρτησία είναι ο μόνος τρόπος ώστε να ξεφύγουμε από το χάος του Γουέστμινστερ μια και καλή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του SNP, Κιθ Μπράουν. Βαρύγδουπη δήλωση, την οποία όμως θα παλέψουν να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τα μέλη του Εθνικού Σκωτικού Κόμματος (SNP) στο συνέδριό τους που ξεκινά σήμερα στο Αμπερντίν. Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κόμμα θα εκμεταλλευτεί την ομολογουμένως αποτυχημένη αρχή της πρωθυπουργού Λιζ Τρας στο Number 10, ως ένα ακόμα δυνατό επιχείρημα υπέρ της ανεξαρτησίας. Δεν είναι άλλωστε κρυφές οι βλέψεις του κόμματος και της ηγέτιδας του SNP, Νίκολα Στέρτζιον. Η ίδια κυβερνά την χώρα εδώ και 15 χρόνια και κέρδισε μόλις τον Μάιο του 2021 την ανανεωμένη ψήφο των πολιτών, έχοντας ως προεκλογική της δέσμευση ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η τεταμένη σχέση Τρας - Στέρτζιον

Απέναντι στις φιλοδοξίες της βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να βρει ένα κοινό τόπο συνεργασίας με τη Νίκολα Στέρτζιον, όμως η Λιζ Τρας δεν δείχνει την ίδια θέληση. Λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου, η Στέρτζιον εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της ότι η Τρας δεν έχει κάνει ούτε καν το επίσημο τηλεφώνημα μετά την εκλογή της, τονίζοντας ότι είχε επικοινωνήσει αμέσως και με την Τερέζα Μέι, αλλά και με τον Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα η Τερέζα Μέι είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γλασκώβη τον πρώτο μήνα διακυβέρνησής της, ενώ και ο Μπόρις Τζόνσον είχε επισκεφτεί το Εδιμβούργο από την πρώτη του εβδομάδα στην πρωθυπουργική καρέκλα.

Η Νίκολα Στέρτζιον δήλωσε χαρακτηριστικά σε χθεσινή συνέντευξή της στο BBC, ότι το θεωρεί «παράλογο» και «πρωτοφανές» να μην την πάρει τηλέφωνο η πρωθυπουργός της χώρας, ενώ πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν είναι αλαζονεία, έλλειψη σεβασμού, ανασφάλεια ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν είναι ο σωστός και ενήλικος τρόπος για να κυβερνήσεις». Η Τρας από την άλλη, κατά την κούρσα διαδοχής του Συντηρητικού κόμματος, είχε δηλώσει ότι «το καλύτερο που μπορεί κάποιος να κάνει με την Στέρτζιον είναι να την αγνοεί. Επιδιώκει απλά την προσοχή, αυτό κάνει».

Επίσης η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει κάνει αναφορές για το «φτωχό» εκπαιδευτικό σύστημα της Σκωτίας, αλλά και το ελλιπές σύστημα υγείας, αφήνοντας αιχμές για τη διακυβέρνηση Στέρτζιον. Θέματα τρωτά για την πρωθυπουργό της Σκωτίας, η οποία έχει όντως μπροστά της να αντιμετωπίσει επερχόμενες απεργίες σε αυτούς τους κλάδους. Επισημαίνεται ότι, αν και η Λιζ Τρας αυτοαποκαλείται «παιδί της ένωσης» δεν έχει τηλεφωνήσει καθώς φαίνεται ούτε στον πρωθυπουργό της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ, δείχνοντας ότι δεν ασχολείται στενά με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατες δημοσκοπήσεις η Σκωτία βρίσκεται ακόμα διχασμένη στην απόφαση ανεξαρτησίας. Η Στέρτζιον έχει θέσει ως ημερομηνία δημοψηφίσματος την 19η Οκτωβρίου του 2023, όμως η πραγματική απόφαση για το αν η Σκωτική βουλή (Holyrood) θα πάρει το πράσινο φως της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θα φανεί στην ακρόαση του Ανώτατου Δικαστηρίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Deutsche Welle