Κλείσιμο

Αναταραχή στη Βενεζουέλα: Στρατιωτικό όχημα πέφτει πάνω σε διαδηλωτές (VID)

Κλιμακώνεται η ένταση στην Βενεζουέλα, καθώς τόσο ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο όσο και ο αντίπαλος του, ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό ζήτησαν από τους οπαδούς τους να βγουν στον δρόμο σε υποστήριξη τους. 

Ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει.

   

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πολλοί κάτοικοι του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό. Με το πλήθος ενώθηκαν και στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες οι οποίες συμβολίζουν τη «νέα αρχή», όπως είπε ένας από αυτούς στο τηλεοπτικό κανάλι NTN24 της Κολομβίας.

Μέλη της Εθνοφρουράς που πήραν το μέρος του Χουάν Γκουαϊδό συγκρούστηκαν με στρατιώτες πιστούς στον πρόεδρο Μαδούρο κοντά στην βάση. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι δύο ομάδες αντάλλαξαν πυρά.   

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Βλαντίμιρ Παντρίνο, ένας αξιωματικός του στρατού πιστός στον Μαδούρο, τραυματίστηκε από σφαίρα σήμερα, κατά τη διάρκεια των ταραχών. «Καταγγέλω τη βίαιη επίθεση, θύμα της οποίας υπήρξε ο συνταγματάρχης Γιερσόν Χιμένες Μπάες (...) ο οποίος τραυματίστηκε στον λαιμό από σφαίρα στον αυτοκινητόδρομο Φρανσίσκο Φαχάρδο», απέναντι από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο Καράκας, έγραψε στο Twitter ο υπουργός. Ο Παντρίνο κατηγόρησε ως υπεύθυνους «τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης».

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Καράκας, στο Μαρακαΐμπο, το Σαν Κριστόμπαλ, το Μπαρκισιμέντο και τη Βαλένσια.

Μέχρι στιγμής ο Μαδούρο δεν έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση ή δημοσίως. Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Reuters, είπε ότι «θα τον δείτε με τον λαό του στο Μιραφλόρες αργά ή γρήγορα». Ο Αρεάσα εκτίμησε ότι περίπου 30 ή και λιγότεροι στρατιωτικοί τάχθηκαν με τον Γκουαϊδό. «Είναι 30 από τους περίπου 200.000, δηλαδή είναι σχεδόν τίποτα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας. 



Υπουργός Άμυνας: Η ηγεσία του στρατού παραμένει πιστή στο Σύνταγμα

  
Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο, επέρριψε στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ένα πιθανό λουτρό αίματος στη χώρα, μετά την εξέγερση στρατιωτών εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι «βίαιες ενέργειες» ορισμένων μελών των ενόπλων δυνάμεων «ματαιώθηκαν εν μέρει» και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού «παραμένει πιστή στο Σύνταγμα».

Ανάλογα με το ακροατήριο η κυβέρνηση αλλάζει κατά το δοκούν το αφήγημα της για τις παροχές. Στο εσωτερικό η κυβέρνηση στην ουσία επιδίδεται σε μία άνευ προηγουμένου παροχολογία, τάζοντας τα πάντα στους πάντες.


Αυτοσυγκράτηση ζητά ο ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία» στη Βενεζουέλα ζητώντας τους να «λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει επίσης έκκληση σε «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου που μίλησε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο Γκουτέρες είναι διαθέσιμος να μεσολαβήσει εάν οι δύο πλευρές ζητήσουν τη βοήθειά του.


Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr