Κλείσιμο

Αναστολή διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητά η Ευρωβουλή - Αιχμηρή απάντηση Τσελίκ

Ψήφισμα για την «προσωρινή αναστολή» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λόγω των «δυσανάλογων» μέτρων που έχει υλοποιήσει η Άγκυρα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, έναντι 37 κατά. Εκατόν-επτά ευρωβουλευτές απείχαν.

Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και δεν έχει άμεση πρακτική επίδραση, με δεδομένο ότι η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να αποφασιστεί μονάχα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ανοιχτά και σταθερά υπέρ του «παγώματος» των συνομιλιών είναι μόνο η Αυστρία και και κυβερνητικά στελέχη στο Λουξεμβούργο.

Μάλιστα, στο ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι παραμένουν «δεσμευμένοι» σε μία Τουρκία που έχει «άγκυρα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αιχμηρή απάντηση από την Άγκυρα

Η Τουρκία δεν παίρνει σοβαρά το «κενό» ψήφισμα της Ευρωβουλής, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, κατηγορώντας το σώμα ότι χάνει την αμεροληψία του όταν ασχολείται με την Τουρκία.

Προσέθεσε πως όσο η Ευρώπη δεν εκπονεί νέες πολιτικές για την Τουρκία οι ενέργειες των ευρωβουλευτών απλά συμπλέουν με τη γραμμή της ακροδεξιάς για διακοπή των ενταξιακών διαβουλεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκ των προτέρων απορρίψει το ψήφισμα της Ευρωβουλής, λέγοντας ότι δεν έχει «καμία απολύτως αξία».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν χρειάζεται να είναι «προσηλωμένη» στην Ε.Ε., αλλά μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ένα ρωσο-κινεζικό μπλοκ συνεργασίας σε θέματα οικονομίας και άμυνας με επίκεντρο την Ασία.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ενώ περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Δημόσιο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται οι ηγέτες και βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, οι οποίοι κρατήθηκαν επειδή δεν προσήλθαν οικειοθελώς στις εισαγγελικές Αρχές για να καταθέσουν για φερόμενες σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Πηγή: skai.gr