Αναποτελεσματική η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ιαπωνία

Το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί μία εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα εξετάζει πλέον η Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας. Την ίδια στιγμή, οι αρχές ανίχνευσαν αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας σε ψάρια και λαχανικά.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα δήλωσε ότι ίσως πρέπει να αλλάξει το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ίσως να πρέπει να αναζητήσει άλλες μεθόδους να ελέγξει την πυρηνική διαρροή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, με δεδομένο πλέον ότι η πρόοδος των προσπαθειών να απομακρυνθεί το εμπλουτισμένο με πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, νερό που προέρχεται από την ψύξη των αντιδραστήρων, δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ παρεμποδίζει και την εξέλιξη των εργασιών της επισκευής των ευρισκόμενων σε κρίσιμη κατάσταση ράβδων ψύξης στους πυρήνες τους.

Αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας σε ψάρια και λαχανικά
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανίχνευσε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε ποικιλίες λαχανικών που προέρχονται από καλλιέργειες σε περιοχές προσκείμενες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στη βόρειοανατολική Ιαπωνία, αλλά και σε ιχθυοαλιεύματα από νερά κοντά στην τοποθεσία του πυρηνικού ατυχήματος, όπως αναφέρουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Το υπουργείο Υγείας καταμέτρησε επίπεδα ραδιενέργειας πολύ πάνω από τα αποδεκτά όρια σε ψάρια που αλιεύθηκαν στα νερά της επαρχίας που βρίσκεται η Φουκουσίμα, αλλά και σε 11 ποικιλίες λαχανικών από καλλιέργειες της ίδιας περιοχής, που βρίσκεται το προβληματικό πλέον πυρηνικό εργοστάσιο από το οποίο προέρχεται η διαρροή της ραδιενέργειας, ανέφερε το δίκτυο ενημέρωσης ΝΗΚ.

Οι μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου, κατέγραψαν 12,500 μπεκερέλ ανά κιλό, 25 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, ραδιενεργού καισίου, σε λόγχες που φωλιάζουν στην άμμο, είδος θαλασσινού, που αλιεύθηκε την Τετάρτη στην επαρχία Νταίιτσι που βρίσκεται η Φουκουσίμα. Επίσης σε άλλο είδος ιχθυοαλιεύματος μετρήθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 12,000 μπεκερέλ, δηλαδή 6 φορές πάνω από το αποδεκτό όριο.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού από πηγές του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, οι κρατικές υπηρεσίες ανίχνευσαν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και σε 11 είδη λαχανικών που συλλέχθηκαν τη Δευτέρα στη περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Τέλος την Τετάρτη φορτία από μανιτάρια που καλλιεργήθηκαν στο ύπαιθρο, στην ανατολική περιοχή της επαρχίας Νταίιτσι, δεσμεύτηκαν διότι βρέθηκαν να περιέχουν ποσοστά ραδιενεργών στοιχείων πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Πηγή: skai.gr