Κλείσιμο

Αναγνώριση «τουρκοκυπριακού κράτους» σύντομα λέει ο Ερντογάν - Οι πιέσεις στο Αζερμπαϊτζάν

Την πρόθεσή του να πιέσει όσο το δυνατό περισσότερο για να διασφαλίσει διεθνή αναγνώριση «τουρκοκυπριακού κράτους» εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τα διχοτομικά σχέδια της Άγκυρας για την Κύπρο.

«Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τα μέλη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με αφορμή τη μουσουλμανική εορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Πρόσθεσε ότι η μόνη απαίτηση των τουρκοκυπρίων στις διεθνείς συνομιλίες για το κυπριακό είναι ότι «θα τους αναγνωριστεί το καθεστώς κυρίαρχου κράτους».

«Όλες οι άλλες εναλλακτικές και προτάσεις έχουν χάσει την ισχύ τους», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Τουρκοκυπριακό κράτος να αποκτήσει ευρεία αναγνώριση το συντομότερο δυνατό. Πρώτα ο Αλλάχ, σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε.

«Όσοι υποστηρίζουν με πείσμα την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα, που δεν έχουν τηρήσει καμία από τις υποσχέσεις τους, έχουν αθετήσει το λόγο τους, έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει, και έχουν αγνοήσει ευθαρσώς την τουρκική κοινότητα, δεν τους έχει μείνει να πουν τίποτα άλλο για αυτό το ζήτημα», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος. Συνέχισε να προκαλεί λέγοντας ότι από τις «σφαγές» του 1963 μέχρι και σήμερα, οι Ελληνοκύπριοι είναι υπεύθυνοι για κάθε αδικία και αδικοπραγία που έχει διαπραχθεί στο νησί.

Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στα Κατεχόμενα από όπου επανέλαβε τα διχοτομικά σχέδια της Άγκυρας για το νησί, μιλώντας επανειλημμένα για λύση δύο κρατών και για την ανάγκη να αναγνωριστούν και οι δύο πλευρές του νησιού ως ισότιμες.

Σε ανάλυσή της, η DW αναφέρει ότι η ανακοίνωση ανοίγματος μέρους των Βαρωσίων, εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους, «καθώς μόνο τότε θα έχει πραγματικό υπόβαθρο συζήτησης η λύση στη βάση των δύο κρατών, που διατυμπανίζει ως προϋπόθεση ο Πρόεδρος της Τουρκίας».

«Γι αυτό ασκεί ασφυκτική πίεση στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο στήριξε στον πόλεμο με την Αρμενία. Η δήλωση Ερντογάν απαντώντας σε δημοσιογράφο κατά την επίσκεψη, ότι ‘’η αναγνώριση από το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να θεωρείται δεδομένη’’ είχε προφανώς αυτό τον σκοπό. Ακόμη κι αν μέχρι στιγμής ο Αλίγιεφ εμφανίζεται επιφυλακτικός για ένα τέτοιο βήμα, υπολογίζοντας το πιθανό κόστος που θα έχει στις σχέσεις του με την Δύση, έστειλε αντιπροσωπεία που παρέστη στις τελετές της 20ής Ιουλίου», αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Με πληροφορίες από sigmalive, anadolu, dw

Πηγή: sigmalive