Κλείσιμο

Ανάφλεξη στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν αναμένεται μετά το θάνατο του στρατηγού ΣουλεΪμανί

Ανάφλεξη στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν, και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναμένεται να προκαλέσει ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης από αμερικανικά ελικόπτερα. 

Με εντολή του Αμερικανού προέδρου έγινε το βράδυ η επίθεση με τρεις ρουκέτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κατα την οποία σκοτωθηκαν τουλαχιστον οχτώ ανθρωποι. Την πληροφορία επιβεβαίωσε το Αμερικανικό Πεντάγωνο. O Nτόναλντ Τραμπ ως σχόλιο για το θάνατο του Σουλεϊμανί ανάρτησε μια φωτογραφία με την αστερόεσσα. 


Σύμφωνα με την ιρακινή τηλεόραση, ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης είναι και ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, δεύτερος τη τάξει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης.

Το συμβαν έρχεται στον απόηχο της πρόσφατης επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, από φιλοϊρανούς διαδηλωτές.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αναφέρει ότι απώτερος σκοπός της  επίθεσης στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, είναι «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων».

Πάντως, ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για τις Διεθνείς Υποθέσεις, ο Δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για την αμερικανική επιδρομή στο έδαφος του Ιράκ η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ μιλησε για "μία εξαιρετικά επικίνδυνη και ανόητη κλιμάκωση". "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για όλες τις συνέπειες του αδίστακτου ερασιτεχνισμού τους", πρόσθεσε.


AMΠΕ - skai.gr