Αμυντική συνεργασία Ην. Βασιλείου, Αυστραλίας, ΗΠΑ με το βλέμμα στην Κίνα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Μία εταιρική σχέση «ορόσημο» στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας ανακοίνωσαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η στενότερη σχέση των τριών χωρών υπαγορεύεται από την αυξανόμενη ανησυχία για το ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια γεωστρατηγική σκακιέρα.

Η τριμερής συνεργασία έγκειται μεταξύ άλλων στην ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που διαθέτουν οι τρεις χώρες. Αρχικά η πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της Αυστραλίας ώστε να αποκτήσει έναν στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων λιρών.

Οι ηγέτες των τριών χωρών είπαν ότι θα επιδιώξουν επίσης συνεργασία στον κυβερνοχώρο, στην κβαντική τεχνολογία, στην τεχνητή νοημοσύνη και στις υποβρύχιες δραστηριότητες.

Σε κοινή δήλωσή τους οι Πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπαν ότι η συμφωνία «θα συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζόνσον πρόσθεσε ότι «η συνεργασία μας θα γίνει όλο και πιο ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά μας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και κατ' επέκταση για την προστασία των πολιτών μας στη χώρα μας».

Η δήλωση των τριών ηγετών και η επίσημη ενημέρωση για την αμυντική πρωτοβουλία δεν ανέφερε τη λέξη «Κίνα», αλλά οι αναλυτές συμφωνούν ότι βασικός στόχος της είναι να αναχαιτιστεί η αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως οι τρεις χώρες θα πρέπει «να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική νοοτροπία τους και τις ιδεολογικές τους προκαταλήψεις».

Πηγή: skai.gr