ΚΑΙΡΟΣ

Αμεσα υλοποιήσιμους στόχους για την υλοποίηση της ``στρατηγικής της Λισσαβόνας`` ζητά η Ντόρα

Συγκρατημένη ως προς τους στόχους που θα πρέπει να ορίσει το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, για την υλοποίηση της «στρατηγικής της Λισαβόνας», εμφανίστηκε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες, όπου εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε πως οι «ποσοτικοί στόχοι» που δεν είναι, ενδεχομένως άμεσα υλοποιήσιμοι, είναι καλύτερο να μην τίθενται.
Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, για το θέμα αυτό, εκφράζοντας, ωστόσο, την ελπίδα ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για την επίτευξη συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής.
Εξάλλου, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που απασχόλησε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως το μήνυμα της ΕΕ θα πρέπει να είναι σαφές. «Η Σερβία χρειάζεται τη στήριξη της ΕΕ, έτσι ώστε στη νέα σελίδα που γυρίζει να γραφούν θετικά μηνύματα για το αύριο», τόνισε η Ντ. Μπακογιάννη κατά την παρέμβασή της στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς μια σταθερή Σερβία».
Σε ό,τι αφορά, επίσης, στην κατάσταση στο Κόσοβο, η υπουργός εξωτερικών επισήμανε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει πολιτική που θα προστατεύει αποτελεσματικά τις μειονότητες.
Αναφορικά με τις θεωρήσεις διαβατηρίων για τους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η υπουργός εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα προσυπογράφει τη θέση του Επιτρόπου για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν, περί «φιλελευθεροποίησης των πολιτικών των θεωρήσεων».
Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως το θέμα αυτό είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο τεχνικό και πως η ΕΕ θα πρέπει να ανοίξει διόδους επικοινωνίας με τους λαούς των Δ. Βαλκανίων.
Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, απασχόλησε, εξάλλου, και το θέμα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία, η δημοκρατικότητα των οποίων δεν ικανοποίησε την Ένωση.
Η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι δεν υπάρχει ακόμη το πόρισμα του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και ως εκ τούτου οι Υπουργοί της ΕΕ δεν μπορούν να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, αλλά και με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα διοικητικών υποθέσεων Σιμ Κάλας, με σκοπό την προώθηση των ελληνικών υποψηφιοτήτων για τα ανώτατα κλιμάκια της κοινοτικής ιεραρχίας.
«Η ελληνική παρουσία στην ΕΕ, από πλευράς ποιότητος είναι εξαιρετική», δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη, τονίζοντας πως το Υπουργείο Εξωτερικών θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις όσους Έλληνες είναι άξιοι να αναλάβουν ανώτατες θέσεις στην ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr