Αλβανία: Ζωντανός ανασύρθηκε από τα ερείπια κτηρίου άνδρας που είχε εγκλωβιστεί από τον ισχυρό σεισμό

Ζωντανός ανασύρθηκε ένας άντρας από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Θούμαν (Thumane), κοντά στο Δυρράχιο, που κατέρρευσε έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία. Τον εγκλωβισμένο άντρα εντόπισαν τα συνεργεία διάσωσης που επιχειρούν από το πρωί για την ανεύρεση πολιτών κάτω από τα συντρίμμια πολυκατοικιών και άλλων οικημάτων, τα οποία καταστράφηκαν ολοκληρωτικά από το πλήγμα του Εγκέλαδου.

Όπως μεταδίδουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που ο άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός, πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο ξέσπασαν σε κλάματα από τη χαρά τους και σε χειροκροτήματα για τους διασώστες που κατάφεραν να σώσουν τον άνδρα, ο οποίος είχε καταπλακωθεί από τοίχο διαμερίσματος στην πολυκατοικία όπου διέμενε.

Στο μεταξύ, οι σεισμολόγοι ανακοίνωσαν ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι σημειώθηκαν δεκαπέντε μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερό από αυτούς να είναι μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο από τον φονικό σεισμό, διασώστες, ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, συνεργεία της πολιτικής προστασίας, αλλά και ιδιώτες σπεύδουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο και η προσπάθεια ανεύρεσης εγκλωβισμένων παραμένει αμείωτη.

Ο δήμαρχος Τιράνων, Έριον Βελιάι, δήλωσε ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν θύματα στα Τίρανα, μόνο ελαφρά τραυματίες στους οποίους έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες. Ο κ. Βελιάι επισήμανε ότι κτήρια στην πόλη των Τιράνων έχουν υποστεί ζημίες, όχι όμως σοβαρές και ήδη συνεργεία μηχανικών καταγράφουν τις ζημιές, ενώ ομάδες διάσωσης παρέχουν κάθε βοήθεια που είναι αναγκαία στους πολίτες που τη χρειάζονται.

Από το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας ανακοινώθηκε ότι οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις σε περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, προκειμένου τα σωστικά συνεργεία να έχουν το χώρο να εργαστούν απερίσπαστα.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, είχε επικοινωνία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του φονικού σεισμού και μετέφερε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποστείλει βοήθεια στην πληγείσα από τον σεισμό Αλβανία το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ