ΚΑΙΡΟΣ

Αλματώδης αύξηση του AIDS στην Ασία

Όπως επισημαίνει ο δόκτωρ Πήτερ Πάιοτ, εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, του Ενιαίου Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS, «περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ έχουν προσβληθεί τελευταία από τον ιό HIV, περισσότεροι από ποτέ πεθαίνουν, ενώ υπάρχει μία παγκοσμιοποίηση της επιδημίας εκτός Αφρικής».
Περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς ζουν με τον ιό HIV, συμπεριλαμβανομένων περίπου πέντε εκατομμυρίων που προσβλήθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η υποσαχάρια Αφρική με περίπου 25 εκατομμύρια περιπτώσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς, παραμένει η χειρότερη πληγείσα περιοχή με τις γυναίκες και τους νέους ανθρώπους να είναι οι περισσότεροι ευάλωτοι στην μόλυνση.
«Διεθνώς, οι μισοί από όλους όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV είναι γυναίκες», παρατήρησε ο Πάιοτ. Από την επιδημία έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Από τα περίπου έξι εκατομμύρια στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν ανάγκη θεραπείας, δυστυχώς, μόνο στα 440.000 τους προσφέρεται η θεραπεία αυτή.
«Το AIDS χωρίς αμφιβολία εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη επιδημία στην ανθρώπινη ιστορία», υπογράμμισε ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 15-ου Διεθνούς Συνεδρίου για το AIDS στη Μπανγκόκ, από τις 11 μέχρι τις 16 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η επιδημία στην Ασία, όπου περίπου 7,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποδειχθεί θετικοί στον ιό ΗΙV, μπορεί να έχει επιπτώσεις διεθνώς. «Η Ασία είναι τώρα όπως η Αφρική πριν από 15 χρόνια», πρόσθεσε.
Η Κίνα, η Ινδονησία και το Βιετνάμ έχουν από τις πλέον απότομες αυξήσεις στην Ασία.
Πηγή: skai.gr