Al Monitor - Συρία: Ανάπτυξη δυνάμεων του Άσαντ σε περιοχή που απειλεί με επιχείρηση ο Ερντογάν

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Άγκυρας και των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ υπό την απειλή νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης σε συροκουρδικές περιοχές όπως αναφέρει το σάιτ AL MONITOR.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι συνδεδεμένες με αυτές πολιτοφυλακές εξακολουθούν να αναπτύσσουν στρατιωτικές ενισχύσεις στο Τελ Ριφάτ, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), βόρεια του Χαλεπίου. 

"Η κλιμάκωση έρχεται εν αναμονή μιας πιθανής στρατιωτικής επίθεσης από τον τουρκικό στρατό και τις προσκείμενες συμμαχικές δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στην περιοχή" τονίζεται. 

Μάλιστα, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στις 19 Οκτωβρίου από τη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα RusVesna.SU δείχνει στρατιωτικά στρατεύματα και εξοπλισμό να σταθμεύουν προσωρινά στην περιοχή Αλ Τζαμπούλ στο νοτιοανατολικό Χαλέπι. Το βίντεο έδειξε επίσης άρματα μάχης T-90 και οχήματα μάχης πεζικού BMP-2 που έφεραν τη σημαία της συριακής κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πρόσφατα πραγματοποίησαν ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας και έστειλαν μονάδες του στρατού στο Τελ Ριφάτ και τη Μάνμπιτζ στη βόρεια Συρία. Ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου από την ίδια ιστοσελίδα δείχνει τις δυνάμεις του καθεστώτος να πραγματοποιούν αναγνωριστικές δραστηριότητες στις πρώτες γραμμές κατά μήκος των περιοχών που κατέλαβαν ο τουρκικός στρατός και ο FSA κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων Κλάδος Ελιάς και Ασπίδα του Ευφράτη στα περίχωρα του Χαλεπίου. 

Στις 18 Οκτωβρίου, η εφημερίδα Al-Watan, η οποία πρόσκειται στη συριακή κυβέρνηση, ανέφερε ότι ο συριακός στρατός ενίσχυσε την ετοιμότητά του στα περίχωρα του Χαλεπίου, συγκεκριμένα στην πόλη Τελ Ριφάτ και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Menagh. Η εφημερίδα επικαλείται μια στρατιωτική πηγή που ανέφερε ότι αναπτύχθηκαν «ποιοτικές ενισχύσεις» κατά μήκος της πρώτης γραμμής με τις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. 

Σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με στρατιωτική δράση στη βόρεια Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στις 10 Οκτωβρίου ότι δύο στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε επίθεση κοντά στη Μαρέα στα περίχωρα του Χαλεπίου. Οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα που εξαπέλυσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν από την πόλη Τελ Ριφάτ, σύμφωνα με tweet του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. 

Στις 15 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν είπε ότι «έχει εξαντληθεί η υπομονή του» σχετικά με ορισμένες περιοχές στη Συρία που αποτελούν πηγή επιθέσεων στην Τουρκία. Προειδοποίησε ότι «ο αγώνας» της Τουρκίας στη Συρία θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο την επόμενη περίοδο, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. 

Στα μέσα Οκτωβρίου, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης πέταξε απειλητικά φυλλάδια στο Τελ Ριφάτ, προτρέποντας τους πολίτες στην περιοχή να συνεργαστούν με τον τουρκικό στρατό στην επερχόμενη στρατιωτική του δράση κατά της πόλης. Η κίνηση για πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση προς την περιοχή, ώθησε τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της να δράσουν.

Πηγή: skai.gr