ΚΑΙΡΟΣ

Ακόμη ένα βήμα προς την ΕΕ η Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Με το κεφάλαιο που αφορά το ελεύθερο εμπόριο άρχισαν σήμερα, στο Σεράγεβο, οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Κάναμε τα πρώτα βήματα στις συνομιλίες για το ελεύθερο εμπόριο, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης», δήλωσε ο επικεφαλής της βοσνιακής διαπραγματευτικής ομάδας Ιγκόρ Νταβίντοβιτς, μετά την πρώτη επαφή με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ερώτηση κατά πόσο συμπίπτουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, ο κ. Νταβίντοβιτς απάντησε ότι στόχος των συνομιλιών είναι η σύγκλιση των απόψεων και πρόσθεσε ότι ο βαθμός συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών ποικίλλει από τομέα σε τομέα.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει, για κάποιο λόγο, κίνδυνος να «παγώσουν» οι συνομιλίες, είπε ότι υποθετικά, αυτός ο κίνδυνος είναι πάντα ορατός.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη Ντιρκ Λανγκ δήλωσε από την πλευρά του ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης συζητήθηκαν οι πτυχές εκείνες του ελεύθερου εμπορίου που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή, τα αγροτικά και θαλασσινά προϊόντα και υποπροϊόντα.
Ο επόμενος γύρος -σε τεχνικό επίπεδο- για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, μεταξύ ΕΕ και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, θα διεξαχθεί τον προσεχή Μάιο, ενώ εφ` όλης της ύλης συζήτηση για τη συμφωνία έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr