Ακάρ για επιδρομές στη Συρία: «Ήρθε η ώρα του λογαριασμού»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε την Παρασκευή πως φοβόταν «πιθανή στρατιωτική δράση της Τουρκίας» στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν αυτές τις δύο περιοχές.

Ήρθε «η ώρα του λογαριασμού», διεμήνυσε χθες Κυριακή μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ, πάνω από φωτογραφία που εικονίζει τουρκικό μαχητικό F-16 καθώς απογειώνεται για νυχτερινή επιχείρηση.

«Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», συμπλήρωσε σε δεύτερη ανάρτηση, που συνόδευσε με μοντάζ από την καταστροφή στόχου από αέρος, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει δώσει ως τώρα καμιά λεπτομέρεια για την επιχείρηση που μοιάζει να βρίσκεται σε εξέλιξη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Κουρδικές δυνάμεις έκαναν λόγο για «αεροπορικούς βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού» κυρίως στην πόλη Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία, και σε δυο χωριά.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πληροφορίες για τουλάχιστον 12 νεκρούς, έξι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και έξι σύρους στρατιωτικούς.

Βομβιστική ενέργεια τη 13η Νοεμβρίου στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον πολυσύχναστο εμπορικό πεζόδρομο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 80 και πλέον.

Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν αμέσως την ευθύνη στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στη Συρία και σύμφωνα με την Άγκυρα είναι ο «βραχίονας» του PKK στη χώρα αυτή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις Μονάδες Προστασίας του Λαού, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας, πως ευθύνονταν για την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «η διαταγή για την επίθεση δόθηκε στο Κομπάνι».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε την Παρασκευή πως φοβόταν «πιθανή στρατιωτική δράση της Τουρκίας» στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν αυτές τις δύο περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ