Αιχμηρές δηλώσεις Τουσκ - Γιούνκερ για το «μπλόκο» σε Βόρεια Μακεδονία - Αλβανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τις δυο χώρες να μην το βάλουν κάτω. Για μεγάλο ιστορικό λάθος έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Εάν θέλουμε να μας σέβονται, πρέπει να κρατάμε τις υποσχέσεις μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την μεγάλη δυσαρέσκειά του για το μπλοκάρισμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είναι ένα τεράστιο ιστορικό λάθος, ένα τεράστιο ιστορικό λάθος», επανέλαβε εμφατικά δυο φορές στα γαλλικά στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων για τη διεύρυνσή μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών, ήταν υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τις δυο βαλκανικές χώρες αλλά «ένας αριθμός κρατών μελών δεν ήταν έτοιμα».

Σε αντίστοιχο ύφος και οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ που έστειλε μάλιστα μήνυμα σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία να μην το βάλουν κάτω και πως κατανοεί την αναστάτωσή τους για την εξέλιξη αυτή.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν φταίνε για όλο αυτό. Και οι εκθέσεις της Κομισιόν είναι επίσης ξεκάθαρες ότι και οι δυο αυτές χώρες έκαναν ότι τους ζητήθηκε. Και η υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν πραγματικά μια εξωπραγματική επιτυχία. Άρα και οι δυο χώρες έχουν το δικαίωμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ από σήμερα. Είναι έτοιμες. Δυστυχώς κάποια λίγα κράτη μέλη δεν είναι ακόμα έτοιμα. Γι αυτό δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε θετική απόφαση. Προσωπικά, πιστεύω ότι ήταν λάθος, αλλά δεν θα κάνω άλλο σχόλιο για αυτό», είπε ο Τουσκ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, είπε ότι κάποιες χώρες είχαν τις επιφυλάξεις τους και πως γνωρίζει ότι θα υπάρξει απογοήτευση στην Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Τόνισε ένα ζήτημα στο οποίο συμφωνεί με τον Γάλλο πρόεδρο, είναι ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ.

«Όταν δίνουμε υποσχέσεις σίγουρα θα πρέπει να τις τηρούμε και να μην γυρνάμε την πλάτη μας. Υπάρχουν στάδια για να γίνεις μέλος της ΕΕ και πρέπει να ακολουθηθούν, παρότι θέλω και οι δυο αυτές χώρες να γίνουν μέλη», είπε η Μέρκελ.
 

 

Πηγή: skai.gr