Σε έκτακτη ανάγκη η Αϊτή μετά το σεισμό: Πάνω από 300 νεκροί κι εκατοντάδες αγνοούμενοι

Σε τουλάχιστον 304 ανθρώπους στοίχισε τη ζωή ο σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας, 

Σύμφωνα με τον ίδιο τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς, ενώ εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Αργά χθες το βράδυ σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών όπως ανέφερε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.  Ο μετασεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Ανρί, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα, ενώ ανέφερε ότι προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές στις νότιες περιοχές της χώρας.

Σε βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, ντόπιοι καταγράφουν τα συντρίμμια κτιρίων.

Τη λύπη του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ο σεισμός των 7,2 βαθμών είχε επίκεντρο 8 χιλιόμετρα από τη πόλη Πετί Τρου ντε Νιπ, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας για τον σεισμό 

«Έντεκα χρόνια μετά το σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα 300.000 και πλέον θανάτους το ρήγμα Enriquillo-Plantain Garden ενεργοποιήθηκε και πάλι σήμερα με ένα σεισμό της τάξης επίσης των 7,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού του 2010 εντοπιζόταν στα 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Port-au-Price, ενώ το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίζεται περίπου στα 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και προσθέτει: «Από την επιτόπια έρευνα που διεξάγαμε το 2010 με τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης αριστερόστροφο, καθώς και ότι οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται στην εγγύτητα της ρηξιγενούς ζώνης με τις υποδομές, στην άθλια κατάσταση των κατασκευών, στο έδαφος θεμελίωσης, το οποίο παρουσιάζει χαρακτηριστικά που ευνοούν έντονα φαινόμενα ρευστοποίησης. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις και μεταθέσεις ακτογραμμών, ενώ σήμερα την εικόνα της καταστροφής συμπληρώνουν κύματα τσουνάμι».

Για την ερευνητική αποστολή του 2010 οι καθηγητές Παναγιώτης Καρύδης και Ευθύμης Λέκκας δηλώνουν: «Πρόκειται ίσως για την πιο επώδυνη εμπειρία αποστολής σε σεισμό, δεδομένου ότι πέραν των τεράστιων καταστροφών, προκλήθηκε κατάρρευση όλων των δομών με συνέπεια εκτεταμένες λεηλασίες, έως και δολοφονίες, σε ένα τοπίο όπου κάθε παρέμβαση από τρίτες χώρες κρίθηκε επικίνδυνη».

Πηγή: skai.gr