Κλείσιμο

Επίθεση στη Βιέννη - Τρομοκρατικό χτύπημα σε 6 σημεία (videos)

Τρόμος στη Βιέννη το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Λίγο μετά τις 21:30 τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση στον δρόμο λίγο έξω από την συναγωγή της Αυστριακής πρωτεύουσας και για τρεις και πλέον ώρες οι πληροφορίες για τον αριθμό των δραστών και των θυμάτων στην Βιέννη ήταν συγκεχυμένες. 

Οι δράστες πυροβολούσαν αδιακρίτως σε δρόμο όπου βρίσκεται συναγωγή και έξω από πολλά μπαρ, τα οποία εκείνη την ώρα ήταν γεμάτα, λόγω του lockdown που θα ισχύσει από τη Τρίτη.

Ολονύχτιες επιχειρήσεις πραγματοποιούν η Αστυνομία και ο Στρατός ενώ κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε καταστήματα. H αυστριακή αστυνομία έκανε λόγο για επιθέσεις σε έξι σημεία. Όπως αναφέρεται από επίσημα χείλη, οι αρχές της πόλης αναζητούν τουλάχιστον έναν δράστη, τη στιγμή που στους δρόμους έχει κατέβει και ο στρατός.

Τουλάχιστον ένας από τους φερόμενους ως δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας διαφεύγει τη σύλληψη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νίχαμερ αργά το βράδυ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ η τοπική αστυνομία ανέφερε ανεπίσημα ότι τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν, και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, από την ανταλλαγή πυρών απόψε το βράδυ στην καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας, σε μια επίθεση που ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας χαρακτήρισε «τρομοκρατική».

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) μια γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της, αυξάνοντας σε τρία τα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας, μεταδίδουν αυστριακά ΜΜΕ. Ο δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ επιβεβαίωσε τον θάνατο μιας γυναίκας και τον ακόμη προσωρινό απολογισμό μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο ένας από τους βαριά οπλισμένους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών.

Η αστυνομία αρχικά είχε αναφέρει πως  ένας πολίτης έχασε τη ζωή του και 15 τραυματίστηκαν , συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού. Ωστόσο σύμφωνα με αυστριακά μέσα που επικαλούνται αστυνομικές πηγές, υπάρχουν τουλάχιστον επτά νεκροί και 15 τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Βιέννης.

Η αστυνομία της Βιέννης ανέφερε μέσω Twitter ότι υπάρχουν πολλοί ύποπτοι και ότι εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε έξι διαφορετικά σημεία, όλα τους πολύ κοντά στον δρόμο όπου βρίσκεται η κεντρική συναγωγή. Ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής Βιέννης έχει αποκλειστεί και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ είπε στην αυστριακή τηλεόραση ORF ότι πιστεύεται πως στην επίθεση συμμετείχαν «πολλά άτομα». «Αυτή τη στιγμή μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πιστεύουμε πως πρόκειται προφανώς για τρομοκρατική επίθεση. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί δράστες. Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες, πιθανότατα και νεκροί», πρόσθεσε.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν στη Βιέννη αργά το βράδυ της Δευτέρας αποτελούν μια «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι ο στρατός θα αναλάβει τη φρούρηση στρατηγικών σημείων της αυστριακής πρωτεύουσας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δυνάμεις αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα. Η αστυνομία μας θα λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των δραστών αυτής της αποκρουστικής τρομοκρατικής επίθεσης», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος σε ανάρτηση στο twitter.

Με τον καγκελάριο της Αυστρίας επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αυστριακό λαό για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη.

Τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βιέννη

Η εφημερίδα Kronen Zeitung ανέφερε ότι ένας άνδρας ανατινάχθηκε μετά την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε σε συναγωγή στο κέντρο της Βιέννης, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς. Για πολλούς τρομοκράτες που πραγματοποιούν επιθέσεις στη Βιέννη έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας το βράδυ της Δευτέρας και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.

Με tweet η αστυνομία ανέφερε πως αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας από την ανταλλαγή πυρών. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επτά νεκρούς και αρκετούς δράστες, ο ένας εκ των οποίων φέρεται να ανατινάχτηκε φορώντας γιλέκο αυτοκτονίας.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία. Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες για και για περιπτώσεις ομηρίας σε εστιατόρια της Βιέννης. Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές περί ομηρίας σε εστιατόρια.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας επείγουσας ιατρικής βοήθειας δήλωσε αργά το βράδυ ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν μια ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στην Βιέννη. Η εφημερίδα Kronen Zeitung τόνισε πως ο νεκρός είναι αστυνομικός.

Η αυστριακή τηλεόραση μετέδωσε νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας πως έως και επτά δράστες μπορεί να παραμένουν ασύλληπτοι μετά την επίθεση σε συναγωγή στο κέντρο της Βιέννης. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ χαρακτήρισε τρομοκρατική την επίθεση δηλώνοντας πως σε αυτήν εμπλέκονται πολλοί δράστες.

Ο Νέχαμερ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και πιθανώς νεκροί. "Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετοί δράστες, δυστυχώς, υπήρχαν και αρκετοί τραυματίες, πιθανώς και νεκροί. Οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν μακρύκαννα όπλα, οπότε αποτελούν μεγάλη απειλή", δήλωσε ο Νέχαμερ αργά το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF 1.

Ο υπουργός προέτρεψε τους κατοίκους της Βιέννης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν ανοιχτούς χώρους στην πόλη. Ο υπουργός δεν επιβεβαίωσε αναφορές για μια ομηρία σε εστιατόριο.

Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, να μην διαδίδουν φήμες και να παραδώσουν τυχόν βίντεο από την επίθεση για να την βοηθήσουν

Η αυστριακή αστυνομία κάλεσε τους πολίτες της Βιέννης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους, καθώς είναι σε εξέλιξη η επιχείρησή της στην καρδιά της πόλης, στην Ίνερε Στατ.

Με αναρτήσεις της στο Twitter η αστυνομία ζήτησε να μην διατυπώνονται «φήμες, κατηγορίες, εικασίες», ούτε να ανακοινώνονται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θύματα. «Αυτό δεν βοηθά καθόλου», τόνισε.

Με άλλο μήνυμα, που αναρτήθηκε σε πολλές γλώσσες, οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν από όποιους πολίτες έχουν βίντεο από τα γεγονότα να μην τα ανεβάζουν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά να τα δώσουν στην αστυνομία ώστε να την βοηθήσουν στο έργο τους.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς της πόλης δεν σταματούν πλέον στην Ίνερε Στατ, μέχρι νεωτέρας.

Καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων 

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, στις 23:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας) δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, καμία πληροφορία ούτε για την ταυτότητα, ούτε και για τον αριθμό των θυμάτων», σύμφωνα με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη, στο κέντρο της οποίας διαπράχθηκε νωρίτερα επίθεση, με αρκετά θύματα.

Παράλληλα μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ επιβεβαίωσε ότι νεκροί είναι ένας περαστικός και ένας ύποπτος που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς, ενώ 15 τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Σε έξι διαφορετικά σημεία της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση στην Βιέννη

Έξι διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης της Βιέννης που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τον δρόμο όπου στεγάζεται η κεντρική συναγωγή της Αυστρίας, στοχοθετήθηκαν στην επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ORF επικαλούμενο την αστυνομία.

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA ανέφερε πως ένας ύποπτος και ένας περιστατικός σκοτώθηκαν από πυρά.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως ο ίδιος μαζί με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται σε κέντρο διαχείρισης κρίσεων για την αντιμετώπιση των ένοπλων επιθέσεων.

Τουλάχιστον 15 τραυματίες από την ένοπλη επίθεση

Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε απόψε στη Βιέννη και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της πόλης. Οι επτά από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι ORF. Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο APA, ο Ερυθρός Σταυρός κινητοποίησε δέκα ασθενοφόρα και άλλα πέντε ιατρικά οχήματα έκτακτης ανάγκης.

 

«Πυροβολισμοί στην περιοχή του κέντρου της πόλης - υπάρχουν τραυματίες - ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ από όλους τους δημόσιους χώρους και τις δημόσιες συγκοινωνίες», ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Το αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΕ24, επικαλούμενο την αστυνομία, έκανε λόγο για τουλάχιστον 7 νεκρούς από την επίθεση.

Η Kronen Zeitung έγραψε νωρίτερα ότι ο φερόμενος δράστης της επίθεσης στη συναγωγή αυτοκτόνησε, πυροδοτώντας τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω του.

Μέσα ενημέρωσης τόνισαν πως ενδέχεται να υπάρχουν συνεργοί του δράστη που παραμένουν ασύλληπτοι.

Σύμφωνα με το ΟΕ24, περίπου 50 πυροβολισμοί ερίφθηκαν στην μέση του δρόμου κοντά στη συναγωγή. Τα πυρά προήλθαν από πολυβόλο όπλο.

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στην ανταλλαγή πυρών.

Η εφημερίδα Falter, επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών, έκανε λόγο για έναν νεκρό.

Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας με tweet του τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η συναγωγή της Βιέννης ή τα γειτονικά γραφεία ήταν στόχος της ένοπλης επίθεσης, λέγοντας πως ήταν κλειστά την ώρα του συμβάντος.

Η ισραηλινή θρησκευτική κοινότητας στην Αυστρία κάλεσε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Kronen Zeitung.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter και κοινοποίησε η εφημερίδα, δείχνει την αστυνομία σε δράση και ακούγονται επίσης πυροβολισμοί.

"Για τρομοκρατική επίθεση" που διαπράχθηκε από πολλούς δράστες κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών

Η ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα βράδυ στο κέντρο της Βιέννης πιστεύεται ότι είναι μια τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF.

Ο Νέχαμερ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και πιθανώς νεκροί. Η επίθεση, τόνισε ο υπουργός, φέρεται να διαπράχθηκε από πολλούς δράστες.

Το αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΕ24 μετέδωσε πως παράλληλα με την επίθεση, δράστες κρατούν ομήρους σε ένα εστιατόριο σε μια άλλη περιοχή στην πόλη.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ