ΚΑΙΡΟΣ

Αίγυπτος: Η Βουλή αψηφά το Ανώτατο Δικαστήριο – εντείνεται η κρίση

Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο, καθώς το εκλεγμένο κοινοβούλίο της χώρας συνεδρίασε σήμερα, 10 Ιουλίου, αψηφώντας απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που είχε διατάξει τη διάλυση του σώματος λόγω φερόμενων εκλογικών παρατυπιών.

Η συνεδρίαση διήρκεσε μονάχα πέντε λεπτά αλλά η μοναδική απόφαση που ελήφθη ενδέχεται να σπρώξει το Κάιρο σε μία βαθιά πολιτική δίνη, καθώς οι βουλευτές υπερψήφισαν πρόταση για την αναζήτηση δεύτερης νομικής γνώμης όσον αφορά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το εφετείο μπορεί να δεχθεί το αίτημα των βουλευτών.

Η απόφαση διάλυσης του κοινοβουλίου, που εκδόθηκε στις 15 Ιουνίου, παραμονές του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, βασίστηκε στην κατηγορία ότι έδρες που προορίζονταν για ανεξάρτητους υποψήφιους καταλήφθηκαν από κόμματα. Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF), που διοικούσε τη χώρα έπειτα από την ανατροπή του πρώην προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, κινήθηκε άμεσα προκειμένου να εφαρμόσει την απόφαση.

Η ανασύσταση του κοινοβουλίου έγινε έπειτα από την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, μέλους των Αδελφών Μουσουλμάνων. Πρέπει να τονισθεί πως οι ισλαμιστές ελέγχουν τις περισσότερες έδρες στην αιγυπτιακή Βουλή.

Η πρωτοβουλία του αιγυπτίου ηγέτη αιφνιδίασε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνεδρίασε έκτακτα για να εξετάσει το ζήτημα. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στον κ. Μόρσι στις αρχές Ιουλίου, ωστόσο, είχαν προηγουμένως φροντίσει να περιορίσουν την προεδρική εξουσία και να αναθέσουν στο SCAF νομοθετικές αρμοδιότητες.

Τα επίμαχα γεγονότα υπογραμμίζουν τη δύσκολη συνύπαρξη μεταξύ του προέδρου Μόρσι και των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει πως προτίθενται να εξασφαλίσουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Η αντιπαλότητα μεταξύ της προεδρίας και των στρατιωτικών καταδεικνύει επίσης την ιστορική έχθρα μεταξύ του πάλαι πότε καταπιεσμένου ισλαμικού στοιχείου, που ενισχύθηκε σημαντικά κατά τις πρόσφατες εκλογές, και των παλιών δομών του καθεστώτος Μουμπάρακ, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, οι οποίες νιώθουν πως απειλούνται.

Τέλος, η πρωτοβουλία του κ. Μόρσι αναμένεται να εγείρει ερωτήματα για τη συνταγματικότητα του προεδρικού διατάγματος, δεδομένου ότι ακυρώνει απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, εμπλέκοντας και τους δικαστικούς στην ενδεχόμενη σύγκρουση. Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος