Αίγυπτος: 37 νεκροί σε 24 ώρες – Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις

Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Αίγυπτο σε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, αλλά και από επιθέσεις ενόπλων στην επαρχία του Βόρειου Σινά, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Υγείας και πηγές στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας.

"Τριάντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.079 τραυματίσθηκαν", ανακοίνωσε το υπουργείο. Ένας κόπτης ιερέας σκοτώθηκε από αγνώστους στο Σινά.

Στον απολογισμό αυτό περιλαμβάνονται 30 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του Μόρσι αφότου ξέσπασαν την Παρασκευή το βράδυ συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο παρατάξεις οι οποίες είχαν οργανώσει αμφότερες διαδηλώσεις.

Την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στην Αίγυπτο εξέφρασαν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ. 

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους επικεφαλής της χώρας να βάλουν ένα τέλος στη βία, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν ζήτησε να προστατευθούν οι διαδηλωτές. 

Στο μεταξύ, οι υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν και σήμερα Σάββατο, στην περιοχή Νασρ Σίτι του Καΐρου, ενώ οι αντίπαλοί του, καλούν σε συγκεντρώσεις εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας την Κυριακή. Αλλά και ένας συνασπισμός ισλαμιστικών οργανώσεων του οποίου ηγείται η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε το λαό της Αιγύπτου να διαδηλώσουν εκ νέου σε όλη τη χώρα την Κυριακή εναντίον της ανατροπής του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις.

Μεταβατικός πρωθυπουργός ο Ελ Μπαραντέι

Εν τω μεταξύ, πηγή της αιγυπτιακής προεδρίας είπε στο Reuters ότι o Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, πρόκειται να ονομαστεί μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Άντλι Μανσούρ κάλεσε τον ΕλΜπαραντέι στο προεδρικό μέγαρο σήμερα, όπως μετέδωσε το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Αιματηρές επιθέσεις στο Σινά

Εξάλλου πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ενόπλους στο Σινά λίγο μετά το θάνατο, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ενός στρατιώτη στην ασταθή αυτή περιοχή που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

Το βράδυ, ένοπλοι οπαδοί του ισλαμιστή πρώην προέδρου επιτέθηκαν στην έδρα του κυβερνήτη του Βορείου Σινά στο Ελ-Αρίς, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, και ύψωσαν στο κτίριο τη σημαία των τζιχαντιστών.

Πάντα στη χερσόνησο του Σινά όπου επικρατεί μεγάλη αστάθεια, ένας κόπτης ιερέας σκοτώθηκε σήμερα από άγνωστους ενόπλους, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι δράστες έβγαλαν τον ιερέα από το αυτοκίνητό του, τον σκότωσαν με μια ριπή αυτομάτου και στη συνέχεια διέφυγαν, διευκρίνισαν οι πηγές.
Πηγή: skai.gr