Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο: Καταδικάζουμε τις δηλώσεις Ερντογάν για χτύπημα της Ελλάδας με Ταιφούν...

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικου Ινστιτούτου Νικ Λαρυγγάκης οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταδικάσουν ρητά την απειλητική ρητορική του Ερντογάν χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως επιθετικό κράτος.

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο καταδικάζει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί χτυπήματος Ελλάδας με πυραύλους Ταιφούν.

Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος του, Νικ Λαρυγγάκης καλεί τις ΗΠΑ να καταδικάσουν ρητά την απειλητική ρητορική του Ερντογάν χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως επιθετικό κράτος.

Υπενθυμίζεται πως στις 11 Δεκεμβρίου 2022, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: "Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους δικούς μας πυραύλους… Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τους Έλληνες. Όταν λες «Ταιφούν», ο Έλληνας φοβάται και λέει, «Θα χτυπήσει την Αθήνα». Λοιπόν, φυσικά και θα χτυπήσει".
 
Επιπλέον πρόσθεσε: "Εάν δεν μείνετε ήρεμοι, αν προσπαθήσετε να αγοράσετε κάτι (για να οπλιστείτε) από εδώ και από εκεί, από την Αμερική στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα είναι θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει".
 
Στο περιθώριο των δηλώσεων αυτών ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις εξέφρασε τη θλίψη του για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων.

"Είναι ιδιαίτερα λυπηρό τη στιγμή που η ενότητα και η συνεργασία χρειάζονται ακόμα πιο πολύ μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ", τόνισε.

"Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική. Το μόνο που θα κάνει μια κλιμάκωση της ρητορικής είναι να αυξήσει τις εντάσεις και να μας αποσπάσει από την ενότητα του σκοπού που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις" πρόσθεσε αναφέροντες επί παραδείγματι τις προκλήσεις που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει η συμμαχία από την Ρωσία, κάνοντας λόγο ταυτόχρονα για συνεχιζόμενη ενεργή απειλή που αντιμετωπίζει ο λαός της Ουκρανίας από τη ρωσική επιθετικότητα.
 
Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νικ Λαρυγγάκης σχολιάζοντας τα παραπάνω, τόνισε πως πρέπει, σε αυτό το σημείο να μιλήσουμε ανοικτά για αυτό που είναι στην πραγματικότητα η Τουρκία: ένα κράτος αδίστακτο και παρίας.

'Σε μια εποχή όπου η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, δεν μπορούμε να έχουμε την αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ", δηλώνει ο κος Λαρυγγάκης σχολιάζοντας πως είναι περίεργο το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί «όλες τις πλευρές» για αποκλιμάκωση όταν υπάρχει μόνο ένας εταίρος που είναι προκλητικός – η Τουρκία.

"Η Τουρκία έχει απειλήσει να εκτοξεύσει πυραύλους σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την Ελλάδα. Ενώ κατανοώ τη σημασία της παρασκηνιακής διπλωματίας και της διπλωματικής γλώσσας, έχουμε ξεπεράσει πολύ αυτό το σημείο με την Τουρκία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτή την κουρασμένη γλώσσα να και να ζητά από «όλες τις πλευρές» να «κατεβάσουν τους τόνους»" δήλωσε.

"Η άποψή μας σε αυτό το θέμα δεν απορρίπτει όλη τη σπουδαία δουλειά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αναβαθμίσει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, είναι καιρός το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επαναπροσδιορίσει την προσέγγισή του στην Τουρκία". πρόσθεσε.
 
"Ως εκ τούτου, καλούμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταδικάσουν ρητά την απειλητική ρητορική του Ερντογάν και να χαρακτηρίσουν την Τουρκία ως επιθετικό κράτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ πρέπει να καλέσουν την Τουρκία να σταματήσει και να σταματήσει ή να αντιμετωπίσει συνέπειες", συνόψισε.

Πηγή: skai.gr