Αγωνία για το επόμενο βήμα της Β. Κορέας

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας βορειοκορεατικός πύραυλος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία. Ήταν όμως η πρώτη φορά που η Πιον Γιανγκ δεν ενημέρωσε για τις προθέσεις της. Παρά την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την επιβολή διεθνών κυρώσεων η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει, όπως όλα δείχνουν, και νέες δοκιμές. Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν η δοκιμή του μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου την Τρίτη ήταν η απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας στα ανοιχτά της κορεατικής χερσονήσου. Αντιδρώντας στην πυραυλική δοκιμή οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας Σίντσο Άμπε και Μουν Γιε Ιν συμφώνησαν τηλεφωνικά σε μια χωρίς προηγούμενο αύξηση της πίεσης στο βορειοκορεατικό καθεστώς.


Έντονη ανησυχία στην Ιαπωνία


Ο βορειοκρεατικός πύραυλος που πέταξε πάνω από την βόρεια Ιαπωνία και το νησί Χοκαΐντο έσπειρε στους κατοίκους τον πανικό. Η ανησυχία στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι μεγάλη, δήλωσε στον ραδιοσταθμό DLF ο Τόμας Άβε από το Ίδρυμα Κόνραντ Άντεναουερ στο Τόκιο:


«Στο βορρά κυριαρχεί μεγάλη ανησυχία και στο νότο, εδώ στο Τόκιο, ο κόσμος είναι συγκλονισμένος από το γεγονός. Στην πρωτεύουσα, που δεν απειλήθηκε άμεσα από τη πυραυλική δοκιμή, οι πολίτες διερωτώνται αν θα υπάρξει κλιμάκωση, πόσο μακριά μπορούν να φθάσουν ΗΠΑ και Πιον Γιανγκ και αν είναι εφικτή μια αποκλιμάκωση της κρίσης. Πρόκειται για ερωτήματα που ηχούν θεωρητικά, είναι όμως ρεαλιστικά».


«Θα γίνουν ασκήσεις προστασίας σε καταφύγια»


Ο Τόμας Άβε γνωρίζει καλά τι σημαίνει να ζεις για χρόνια υπό την απειλή της Βόρειας Κορέας. Επί 13 χρόνια έμενε στη Σεούλ και έζησε από κοντά τη διένεξη Βόρειας και Νότιας Κορέας. Κατά την εκτίμησή του αυτό που πλήττει περισσότερο τους Ιάπωνες σήμερα είναι ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για την πυραυλική δοκιμή. Κανείς δεν είχε χρόνο να αντιδράσει, τονίζει χαρακτηριστικά.


Για πρώτη φορά μας ειδοποίησαν ότι θα λάβουμε μέρος σε ειδικές ασκήσεις προστασίας του πληθυσμού σε καταφύγια, λέει ο γερμανός ειδικός:


«Βιώνουμε πλέον την απειλή σε εντελώς διαφορετικό και πρωτόγνωρο βαθμό εδώ στο Τόκιο. Μπορεί η ανησυχία να μην είναι τόσο μεγάλη όσο στο βορρά. Όλοι όμως διερωτώνται τι θα γινόταν αν ο πύραυλος διαλύονταν πάνω από την Ιαπωνία. Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας έκρηξης στο ιαπωνικό έδαφος; Ο κόσμος διερωτάται αν ο βορειοκορεάτης ηγέτης έχει συνυπολογίσει ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο και το σημαντικότερο, ποιό θα είναι το επόμενο βήμα του. Η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ μοιάζει να μην έχει τέλος».



Πηγή: DW - Στέφανος Γεωργακόπουλος