Κλείσιμο

Άγκυρα κατά Ακιντζί: «Είναι αναξιόπιστος» δηλώνει ο Τσαβούσογλου

Σφοδρές επικρίσεις της Άγκυρας κατά του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μετά τις δηλώσεις του ότι ανησυχεί μήπως η αυξανόμενη εξάρτηση από την Άγκυρα οδηγήσει σε μια «φρικτή» προσάρτηση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου από την Τουρκία. Ο Ακιντζί βρίσκεται εδώ και καιρό σε ανοιχτή ρήξη με την Άγκυρα και η κόντρα αναμένεται να κλιμακωθεί καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των «προεδρικών» εκλογών στα Κατεχόμενα στις 26 Απριλίου.

«Δεν έχω συνεργαστεί ποτέ ξανά με τέτοιο αναξιόπιστο πολιτικό», δήλωσε σήμερα για τον Ακιντζί Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σλοβένο ομόλογό του Μιροσλάβ Κεσάρ. Κατηγόρησε μάλιστα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι χρησιμοποιεί την Τουρκία ως «προεκλογικό υλικό».

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου μετά το Κραν Μοντάνα είδε «πολλά πράγματα αναξιόπιστα» και συμπεριφορές του Μουσταφά Ακιντζί αναξιόπιστες για τις οποίες τον παρακάλεσε ακόμη και ο Πρωθυπουργός να μην τα αποκαλύψει. «Δεν ταιριάζει στον τουρκοκυπριακό λαό ένας τέτοιος αναξιόπιστος πολιτικός», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Κατά την προεκλογική περίοδο δεν είναι δυνατόν εμπλακούμε εμείς στα εσωτερικά τ ου ψευδοκράτους. Ο τουρκοκυπριακός λαός θα αποφασίσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντοτε δίπλα του. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων», ανέφερε.

Η τουρκική προεδρία, κατήγγειλε τις δηλώσεις Ακιντζί από το περασμένο Σάββατο, αναφέροντας ότι «ο τουρκικός λαός θα του δώσει ένα μάθημα» στις επικείμενες εκλογές.

Οι δηλώσεις Ακιντζί στην βρετανική Guardian

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ο Ακιντζί δήλωσε πως η επανένωση του νησιού σ' ένα ομοσπονδιακό κράτος είναι η «μοναδική βιώσιμη λύση», προσθέτοντας πως το σενάριο μιας προσάρτησης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους από την Άγκυρα είναι «φρικτό».

«Δεν θα γίνω ένας δεύτερος Ταϊφούρ Σοκμέν», πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και μοναδικό πρόεδρο της εφήμερης Δημοκρατίας του Χατάι που ενώθηκε με την Τουρκία το 1939 μετά την απόσχισή της από την υπό γαλλική εντολή Συρία.

Τον Οκτώβριο ο Ακιντζί είχε ήδη προσελκύσει την οργή της Άγκυρας επειδή είχε επικρίνει την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.

Πηγή: skai.gr, sigmalive, ΑΜΠΕ