Ισχυρισμοί Άγκυρας: Η Αίγυπτος ικανοποιημένη με τουρκολιβυκή συμφωνία - Διπλωματικός πυρετός

Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός, σε επίπεδο κορυφής, για το λιβυκό ζήτημα. O τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθιστώντας αναγκαία τη διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Από την πλευρά του, το «δεξί χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι «στην πράξη, η Αίγυπτος είναι πραγματικά ικανοποιημένη με τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία που επετεύχθη με τη Λιβύη, όπως δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι». «Η θαλάσσια δικαιοδοσία τους επεκτάθηκε» υποστήριξε.  Είπε ακόμα ότι το Κάιρο «γνωρίζει το γεγονός ότι χωρίς την Τουρκία δεν υπάρχει περιφερειακό σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας σχολίασε ότι στο Βερολίνο ξεκίνησε μια διαδικασία συνομιλιών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και πως σχεδιάζεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου η πραγματοποίηση δεύτερης συνάντησης στην οποία θα συμμετάσχει και ο ίδιος.


Ο τούρκος ανώτατος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο αίτημα της κυβέρνησης της Λιβύης στην Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια. «Μετά την αξιολόγηση όλων των συνθηκών, ο πρόεδρός μας θα λάβει μια τελική απόφαση. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κυβέρνηση της Λιβύης σε πολιτικές και τεχνικές πτυχές», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε πως όσο η διεθνής κοινότητα δεν σταματά τον «πολέμαρχο» Χαφτάρ ένας νέος εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη είναι αναπόφευκτος.

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα για την ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’, διεξάγει επί του παρόντος δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο με δύο σκάφη γεώτρησης».

Στη Λιβύη βρίσκονται στο μεταξύ οι 300 πρώτοι πιστοί στον Ερντογάν Σύροι μαχητές/ μισθοφόροι για να αγωνιστούν στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: skai.gr