Αφγανιστάν- Ταλιμπάν: 4 μέλη του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθησαν κοντά στην Καμπούλ

Δυνάμεις των Ταλιμπάν έκαναν επιδρομή σε μια περιοχή δυτικά της Καμπούλ και συνέλαβαν τέσσερα μέλη ενός πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα ο κύριος εκπρόσωπος του ισλαμικού κινήματος.

Η επιδρομή, στην περιοχή Παγκμάν, λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, έγινε μετά από μια βομβιστική επίθεση σε τέμενος την Κυριακή, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει πραγματοποιήσει σειρά επιχειρήσεων από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ τον Αύγουστο.

Στην επιδρομή επίσης κατασχέθηκαν όπλα και έγγραφα, ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, με ανάρτηση στο Twitter.

Η επιστροφή του τοπικού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, την ώρα που η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια δυνητικά καταστροφική οικονομική κρίση, επιδεινώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του υποστηριζόμενου από την Δύση προέδρου Ασράφ Γάνι τον Αύγουστο.

Ωστόσο, υπολείμματα των δυνάμεων αντιπάλων των Ταλιμπάν που αποτελούνται από πρώην μέλη του αφγανικού στρατού και ντόπιους μαχητές, υπό τη σημαία του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν, συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιφέρεια Πανσίρ, βόρεια της Καμπούλ.

Ο Μουτζαχίντ και άλλοι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν έχουν απορρίψει ισχυρισμούς ότι το Ισλαμικό Κράτος θέτει απειλή, λέγοντας ότι η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έχει ρίζες στο Αφγανιστάν. Αλλά οι σημερινές συλλήψεις δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως.

Η βομβιστική επίθεση της Κυριακής ακολούθησε μια παρατεταμένη μάχη με όπλα στο βόρειο τμήμα της Καμπούλ κατά τη διάρκεια της οποίας καταστράφηκε ένας πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσαν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν στις αρχές του 2015. Έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τους Ταλιμπάν για οικονομικές και ιδεολογικές διαφορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ