Αφγανιστάν: Σφοδρές μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους

Οι δυνάμεις του Αφγανιστάν μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν μέσα και γύρω από πολλές πόλεις σήμερα, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς οι αντάρτες εντείνουν τις επιθέσεις τους, με τις ΗΠΑ να εκτιμούν ότι μπορεί να καταλάβουν την Καμπούλ σε διάστημα 90 ημερών.

Από την Παρασκευή και μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους δέκα πρωτεύουσες επαρχιών: τη Ζαράνζ, τη Σεμπεργάν, τη Σαρ-ι- Πουλ, την Κουντούζ, την Αϊμπάκ, την Ταλοκάν, τη Φάρα, την Πουλ-ι-Χούμρι, τη Φαϊζαμπάντ και τη Γάζνι.

Η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει ένταση και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με κάποιους να κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν και να αφήσει μόνη της την κυβέρνηση της χώρας.

Πλέον οι Ταλιμπάν ελέγχουν περίπου τα δύο τρίτα του Αφγανιστάν, με τους τελευταίους Αμερικανούς στρατιώτες να αναμένεται να αποχωρήσουν από την εμπόλεμη χώρα ως το τέλος του μήνα. Ο ανταρτοπόλεμος μαίνεται σε πολλά μέτωπα, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια στην Καμπούλ.

«Οι συγκρούσεις δεν σταμάτησαν μέχρι τις 4 τα ξημερώματα και μετά ξεκίνησαν και πάλι μετά την πρωινή προσευχή», δήλωσε μέλος οργάνωσης αρωγής που βρίσκεται στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν.

Οι συγκρούσεις είναι εξαιρετικά σφοδρές στην Κανταχάρ, όπως δήλωσε ένας γιατρός που βρίσκεται εκεί. Το νοσοκομείο της πόλης έχει δεχθεί δεκάδες πτώματα μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας καθώς και κάποιους τραυματίες Ταλιμπάν.

Οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει τη φυλακή της πόλης.

Στα σύνορα με το Πακιστάν, η Κανταχάρ, όπως και άλλες νότιες και ανατολικές επαρχίες, αποτελούσαν πάντα προπύργιο των Ταλιμπάν, όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες νίκες στον βορρά.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει την προέλαση των Ταλιμπάν ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι μετέβη χθες, Τετάρτη, στη Μαζάρ-ι- Σαρίφ προκειμένου να ζητήσει από τους πολέμαρχους να βοηθήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας να υπερασπιστούν τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν, στην οποία πλησιάζουν οι αντάρτες.

Ο Γάνι επί χρόνια είχε παραγκωνίσει τους πολέμαρχους καθώς προσπαθούσε να εδραιώσει την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης στις επαρχίες.

Ακόμη και όταν οι Ταλιμπάν έλεγχαν το Αφγανιστάν, δεν είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλο το βόρειο τμήμα της χώρας, όμως αυτή τη φορά φαίνονται αποφασισμένοι να το καταλάβουν στο σύνολό του προτού στραφούν στην Καμπούλ.

Στην Ουάσινγκτον Αμερικανός αξιωματούχος του τομέα της Άμυνας δήλωσε χθες, Τετάρτη, επικαλούμενος εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ότι οι Ταλιμπάν μπορούν να απομονώσουν την Καμπούλ μέσα σε 30 ημέρες και πιθανόν να την καταλάβουν μέσα σε 90 ημέρες

«Ωστόσο αυτό δεν είναι προδικασμένο αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν μπορούν να αντιστρέψουν τη δυναμική.

Όλοι οι δρόμοι προς την Καμπούλ, που βρίσκεται σε μια πεδιάδα και είναι περιστοιχισμένη από βουνά είναι γεμάτοι από αμάχους που φεύγουν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τη βία, δήλωσε δυτική πηγή ασφαλείας, ενώ πρόσθεσε ότι ανάμεσά τους ενδέχεται να έχουν παρεισφρήσει Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι από την 1η Αυγούστου περίπου 4.000 τραυματίες έχουν λάβει πρώτες βοήθειες σε 15 κλινικές που διαχειρίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ