Κλείσιμο

Αφγανιστάν - Πηγές: Άγρια σύγκρουση μεταξύ των Ταλιμπάν – «Εξαφανίστηκε» ο αντιπρόεδρος

Μεγάλη σύγκρουση φαίνεται να ξέσπασε μεταξύ των ηγετών των Ταλιμπάν για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, ανέφεραν στο BBC υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν. Η διαμάχη μεταξύ του συνιδρυτή της ομάδας Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ και ενός μέλους του υπουργικού συμβουλίου συνέβη στο προεδρικό μέγαρο, ανέφεραν. 

Υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για διαφωνίες εντός της ηγεσίας των Ταλιμπάν από τότε που ο Μπαραντάρ... εξαφανίστηκε από προσώπου γης τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες επισήμως διαψεύστηκαν.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα και έκτοτε κήρυξαν τη χώρα «Ισλαμικό Εμιράτο». Το νέο τους προσωρινό υπουργικό συμβούλιο συνίσταται αποκλειστικά από άνδρες και ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, μερικοί από τους οποίους είναι διαβόητοι για τις επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 

Μία πηγή των Ταλιμπάν είπε στο BBC Pashto ότι ο Μπαραντάρ και ο Χαλίλ ουρ Ραχμάν Χακάνι - υπουργός για τους πρόσφυγες και εξέχουσα προσωπικότητα στο ένοπλο δίκτυο Χακάνι - αντάλλαξαν «βαριές κουβέντες», ενώ οι οπαδοί τους τσακώθηκαν μεταξύ τους. Ένα ανώτερο μέλος των Ταλιμπάν που εδρεύει στο Κατάρ και ένα άτομο που συνδέεται με τους εμπλεκόμενους επιβεβαίωσαν επίσης τη διαφωνία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. 

Οι πηγές ανέφεραν ότι η σύγκρουση ξέσπασε επειδή ο Μπαραντάρ, ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν ήταν ικανοποιημένος από τη σύνθεση της προσωρινής κυβέρνησής των Ταλιμπάν. 

Αναφέρεται ακόμα ότι η διαμάχη προήλθε από τις διχογνωμίες σχετικά με το ποιος στους Ταλιμπάν θα πρέπει να αναλάβει τα… εύσημα για τη νίκη τους στο Αφγανιστάν. Ο κ. Μπαραντάρ φέρεται να πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διπλωματία που διεξάγεται από ανθρώπους σαν αυτόν, ενώ τα μέλη της ομάδας Χακάνι - και οι υποστηρικτές τους λένε ότι επιτεύχθηκε μέσω των στρατιωτικών αναμετρήσεων. 

Ο Μπαραντάρ ήταν ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που επικοινώνησε απευθείας με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, έχοντας τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Προηγουμένως υπέγραψε τη συμφωνία της Ντόχα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων για λογαριασμό των Ταλιμπάν. 

Το ισχυρό δίκτυο Χακάνι συνδέεται με μερικές από τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν κατά των αφγανικών δυνάμεων και των δυτικών συμμάχων τους τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο ηγέτης του, Σιραχουντίν Χακάνι, είναι υπουργός Εσωτερικών στη νέα κυβέρνηση. 

Οι φήμες για τη διαμάχη εξαπλώθηκαν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν ο κ. Μπαραντάρ - ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα των Ταλιμπάν - εξαφανίστηκε από τους προβολείς της δημοσιότητας. Υπήρχαν εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μπορεί να πέθανε. 

Πηγές των Ταλιμπάν είπαν στο BBC ότι ο κ. Μπαραντάρ έφυγε από την Καμπούλ και ταξίδεψε στην πόλη Κανταχάρ μετά τη διαμάχη. 

Σε μια ηχογράφηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, στην οποία φέρεται να μιλά Μπαραντάρ, ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν είπε ότι «είναι μακριά σε ταξίδια». «Όπου κι αν βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, είμαστε όλοι καλά», είπε. Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την ηχογράφηση, η οποία αναρτήθηκε σε αρκετούς επίσημους ιστότοπους των Ταλιμπάν. 

Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε καμία σύγκρουση, και ότι ο κ. Μπαραντάρ είναι ασφαλής, αλλά εξέδωσαν αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με το τι κάνει αυτή τη στιγμή. Ένας εκπρόσωπός του είπε ότι ο Μπαραντάρ είχε πάει στην Κανταχάρ για να συναντήσει τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, αλλά αργότερα είπε στο BBC Pashto ότι ήταν «κουρασμένος και ήθελε λίγη ξεκούραση».
 

Πηγή: bbc.com