Αφγανιστάν: Πιέσεις σε Μπάιντεν για την προθεσμία αποχώρησης - Συνεδριάζουν οι G7

Αφγανιστάν: Πιέσεις σε Μπάιντεν για την προθεσμία αποχώρησης - Συνεδριάζουν οι G7

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες εάν και κατά πόσον θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ώστε το Πεντάγωνο να έχει επαρκή χρόνο στη διάθεσή του, ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησής του.

Ο κ. Μπάιντεν φέρεται ακόμη να ζυγίζει το πώς θα προχωρήσει, καθώς κάποιοι από τους συμβούλους του επιχειρηματολογούν εναντίον της παράτασης της προθεσμίας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, εξήγησε ο αξιωματούχος. Ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του στην ψηφιακή σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Εφικτό αλλά πολύ απίθανο»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Άνταμ Σιφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ενημερώθηκε από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ανέφερε πως θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

«Νομίζω ότι είναι εφικτό αλλά πολύ απίθανο, με δεδομένο τον αριθμό των Αμερικανών που χρειάζεται να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τη χώρα», είπε ο κ. Σιφ.

Σάλιβαν: Έχουμε χρόνο

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν είπε επίσης ότι ο Μπάιντεν μελετά αν θα παρατείνει και μετά την 31η Αυγούστου την καταληκτική ημερομηνία για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, εν μέσω των πιέσεων που δέχεται από τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες συμμαχικές χώρες.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους Ταλιμπάν και με τους συμμάχους των ΗΠΑ για το θέμα αυτό, αλλά διαπιστώνουν ότι έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος στη στρατιωτική επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό Αμερικανών, πολιτών τρίτων χωρών και ευάλωτων Αφγανών.

«Όπως έχει ήδη πει ο πρόεδρος, πιστεύουμε ότι έχουμε τον χρόνο, από τώρα μέχρι τις 31 Αυγούστου, για να απομακρύνουμε όσους Αμερικανούς το επιθυμούν», κατέληξε ο Σάλιβαν.

Το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Τζόνσον

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε για το θέμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

"Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του διπλωματικού και του στρατιωτικού προσωπικού μας για την απομάκρυνση των πολιτών τους, του ντόπιου προσωπικού και άλλων ευάλωτων Αφγανών", αναφέρει ο Λευκός Οίκος, την παραμονή της διαδικτυακής συνεδρίασης των ηγετών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, την Τρίτη.

Σχεδόν ταυτόχρονα η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν σήμερα να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι δικαιούνται να φύγουν από το Αφγανιστάν, είναι σε θέση να φύγουν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης.

"Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για τον συντονισμό της γρήγορης και ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών μας και αυτών που συνεργάστηκαν προηγουμένως με τις κυβερνήσεις μας από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ", δήλωσε εκπρόσωπος μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

"Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για να διασφαλίσουν ότι αυτοί που είναι επιλέξιμοι να φύγουν, μπορούν να φύγουν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το Λονδίνο σκέφτεται να θέσει εκτός νόμου τα ταξίδια στο Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα συζητήσει προτάσεις που προβλέπουν να τεθούν εκτός νόμου τα ταξίδια στο Αφγανιστάν και να επιβάλλονται ποινές κάθειρξης ως και δέκα ετών σε υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου εάν αποδεικνύεται πως επισκέφθηκαν την ασιατική χώρα, εν μέσω ανησυχιών ότι Βρετανοί θα μπορούσαν να πάνε εκεί για να ενταχθούν σε «ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα», έγραψε χθες Δευτέρα η εφημερίδα The Telegraph.

«Εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σε αυτό το στάδιο για το πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Αυτή είναι μια από τις επιλογές», εξήγησε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα.

Οι προτάσεις θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τέλεγκραφ.

Έκτακτη σύγκληση του ευρωπαϊκού συμβουλίου σε επίπεδο πρέσβεων

Η Σλοβενία, η χώρα η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε χθες Δευτέρα να συγκληθεί εκτάκτως μεθαύριο Πέμπτη συνεδρίαση του σε επίπεδο πρέσβεων, αφιερωμένη στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, μία εβδομάδα και πλέον μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στην ασιατική χώρα.

Σκοπός της συνεδρίασης θα είναι να εξεταστεί «η αντίδραση της ΕΕ στις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν», ιδίως «από τη σκοπιά των εσωτερικών υποθέσεων», πιο συγκεκριμένα «του πιθανού αντίκτυπού τους στη μετανάστευση», στη «συνεργασία ως προς τη μετανάστευση» και «τη βοήθεια προς γειτονικές χώρες-κλειδιά», καθώς και «ζητήματα ασφαλείας που συνδέονται» με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.

Αναμένεται επίσης να συγκληθούν εκτάκτως τα συμβούλια Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σύντομα για το ζήτημα της μετανάστευσης, πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,