Αφγανιστάν: Οι τελευταίοι διπλωμάτες της Τσεχίας έφυγαν

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο Αντρέι Μπάμπις, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι πτήση που μεταφέρει τσέχους διπλωμάτες και αφγανούς εργαζομένους και μέλη των οικογενειών τους, συνολικά 46 ανθρώπους, αναχώρησε από την Καμπούλ για την Πράγα χθες Κυριακή.

Ο κ. Μπάμπις ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ωσότου αποπερατωθεί η επιχείρηση διάσωσης.

Η Πράγα αποφάσισε το Σάββατο να απομακρυνθούν οι δύο διπλωμάτες της που απέμεναν στην πρεσβεία, μαζί με αφγανούς εργαζομένους της, καθώς η κατάσταση επιδεινωνόταν ραγδαία. Κι άλλες δυτικές κυβερνήσεις προχωρούν στην εσπευσμένη εκκένωση των πολιτών τους.

Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ χθες, ενώ ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι έφυγε από τη χώρα, με τους ισλαμιστές να βρίσκονται πια κοντά στην πλήρη ανάκτηση της εξουσίας στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας αποφάσισε επίσης να προχωρήσει στην εκκένωση δεκάδων Αφγανών οι οποίοι είτε εργάζονται γι’ αυτή ή είχαν συνεργαστεί με τα τσεχικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν, κυρίως ως διερμηνείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ