Αφγανιστάν: Ο Μάρκους Πότσελ νέος υποδιευθυντής της αποστολής του ΟΗΕ

O Μάρκους Πότσελ, νέος υποδιευθυντής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο γερμανός διπλωμάτης Μάρκους Πότσελ θα διαδεχθεί τη Μέτε Κνούντσεν, τη δανή διπλωμάτισσα που ολοκλήρωσε τη θητεία της στη θέση αυτή, τον περασμένο μήνα.

Ο Μάρκους Πότσελ, γερμανός διπλωμάτης καριέρας, θα αναλάβει νέος υποδιευθυντής της UNAMA, της αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν.

Θα διαδεχθεί τη Μέτε Κνούντσεν, τη δανή διπλωμάτισσα που ολοκλήρωσε τη θητεία της στη θέση αυτή, τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Πότσελ, γεννημένος το 1965, έχει τριακονταετή εμπειρία στο γερμανικό διπλωματικό σώμα και πρόσφατα είχε ονομαστεί πρεσβευτής της χώρας του στην Καμπούλ.

Τουλάχιστον προσωρινά, ο Μάρκους Πότσελ θα διοικεί την UNAMA, καθώς η επικεφαλής της, η καναδή διπλωμάτισσα Ντέμπορα Λάιονς, παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση αυτή, στην οποία βρισκόταν από το 2020. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος ή ποια θα τη διαδεχθεί.

Η UNAMA, υπεύθυνη για τον συντονισμό ως προς τα πολιτικά ζητήματα και την ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν για σχεδόν δύο δεκαετίες, είναι επίσης υπεύθυνη για να επιτηρεί την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021, ο ΟΗΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συνεργασία των φονταμενταλιστών σουνιτών.

Το καθεστώς τους όμως περιορίζει τις ελευθερίες και τελευταία προχωρά σε σειρά κινήσεων που περιθωριοποιούν τις γυναίκες και τα κορίτσια από τη δημόσια ζωή.

Το κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας είναι αντιμέτωπο με επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή. Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται απόλυτα από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ