Αφγανιστάν: Νεκροί 12 αστυνομικοί σε επιθέσεις των Ταλιμπάν

AP

Δώδεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στο Αφγανιστάν, οι επτά εξ αυτών σε ενέδρα που έστησαν οι Ταλιμπάν νότια της Καμπούλ, ανακοίνωσαν Αφγανοί αξιωματούχοι.

Η φονικότερη επίθεση έγινε στην επαρχία Λογκάρ, τη στιγμή που ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, δήλωνε πως άρχισαν οι προετοιμασίες για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων που συνεχίζουν ακόμη να είναι παρόντα στην ασιατική χώρα, όπως διέταξε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Επτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε ενέδρα που έστησαν οι Ταλιμπάν» στην περιφέρεια Μοχάμαντ Αγά, δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Λογκάρ, όπου υπάγεται διοικητικά η περιφέρεια αυτή.

Ανήκαν σε μονάδα που φρουρεί μεταλλεία χαλκού. Η αστυνομία της επαρχίας επιβεβαίωσε την επίθεση.

Το Αφγανιστάν, η οικονομία του οποίου έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από δεκαετίες πολέμου και την ενδημική διαφορά, διαθέτει αποθέματα χαλκού, σιδήρου, κοβαλτίου και λιθίου.

Ακόμη πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στην περιφέρεια Μαϊουάντ της νότιας επαρχίας Κανταχάρ, προπυργίου των ανταρτών, όταν ο οδηγός αυτοκινήτου γεμάτου εκρηκτικές ύλες το έριξε σε όχημα της αστυνομίας, ενημέρωσαν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν είχε τονίσει νωρίτερα ότι οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν έξι επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και συνολικά διέπραξαν 62 βομβιστικές επιθέσεις τις δέκα προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 180.

Ο στρατηγός Μίλερ από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως άρχισαν προετοιμασίες για να παραδοθούν οι εναπομείνασες βάσεις στις αφγανικές δυνάμεις και για να αποσυρθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες.

«Θα παραδώσουμε τις βάσεις στο υπουργείο Άμυνας και σε άλλες αφγανικές δυνάμεις», είπε ο Αμερικανός στρατηγός σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις βάσεις.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να έχει αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου, την ημέρα που θα συμπληρωθεί η 20ή επέτειος από τις επιθέσεις του 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα πως έχει έρθει η ώρα να «τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος της Αμερικής», που άρχισε λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πάντως ότι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων ενδέχεται να βυθίσει το Αφγανιστάν σε νέο εμφύλιο πόλεμο ή να επιτρέψει την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, από την οποία εκδιώχθηκαν στα τέλη του 2001.

Η αποχώρηση των 2.500 Αμερικανών στρατιωτικών που είναι ακόμη παρόντες στην αφγανική επικράτεια είναι προγραμματισμένο να αρχίσει την 1η Μαΐου, με αυτούς που ανήκουν στο NATO. Η αποστολή Resolute Support της Ατλαντικής Συμμαχίας μετρά συνολικά 9.600 μέλη από 36 κράτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ