Δύσκολη νύχτα με την κακοκαιρία Daniel: Μεγάλα ύψη βροχής και κεραυνοί σε 6 περιοχές - Live η πορεία του φαινομένου

Θεσσαλονίκη, Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα θα βρεθούν στη δίνη της καταιγίδας - Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για τις επόμενες ώρες

Δύσκολη νύχτα με καταιγίδες, κεραυνούς και σημαντική πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων περιμένει μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει ήδη τη χώρα, με τις περιοχές της Ηλείας, του Ιονίου, της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας να έχουν δεχθεί ήδη το πρώτο κύμα και να αναμένουν το δεύτερο, το οποίο εκτιμάται ισχυρότερο και πιο επικίνδυνο.

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουν τις μετακινήσεις το επόμενο διάστημα, ενώ εστάλη 112 σε έξι περιοχές, οι οποίες αναμένεται στη διάρκεια της νύχτας να υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα 112 για επικίνδυνα φαινόμενα στην περιοχή της Θεσσαλίας, προκειμένου οι κάτοικοι να λάβουν τα μέτρα τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για τις επόμενες ώρες.

Μήνυμα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη και στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε live την πορεία της καταιγίδας: 

Χιλιάδες κεραυνοί μέσα σε λίγες ώρες

Τα φαινόμενα έως το απόγευμα έχουν επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών, του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου. Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς.

μετεο

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά. 

Το έκτακτο δελτίο της εμυ

η κακοκαιρία θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Δευτέρα 4-9-2023, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής)

β. στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου), τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως στη δυτική και τη βόρεια).

Την Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

γ. κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη

δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.
Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.hnms.gr).
Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο με την μορφή εκτάκτων δελτίων που θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος εκτάκτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Πηγή: skai.gr