Κακοκαιρία «Barbara»: Νέο μήνυμα 112 στην Αττική - Πού αναμένονται χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες - Live η πορεία του φαινομένου

Το μήνυμα προειδοποιεί για επικίνδυνες χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες - Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει η «Barbara» τις επόμενες ώρες

«Σαρώνει» τη χώρα η κακοκαιρία «Barbara» η οποία έχει κάνει απο το βράδυ του Σαββάτου την εμφάνισή της.

Ιπποκράτειος Πολιτεία

Ιπποκρατειος

Νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Αττικής έστειλε πριν από λίγη ώρα η Πολιτική Προστασία, καθώς τα φαινόμενα που προκαλεί η κακοκαιρία «Barbara» αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες.

112

Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται αυτή τη στιγμή στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως στη Χαλκιδική, το Πήλιο, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και στα Βόρεια προάστια της Αττικής. Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Live η  πορεία της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ:

Χιονοπτώσεις σημειώνονται σήμερα Κυριακή:

α. Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

β. Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στην ανατολική Μαγνησία), στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Χιονόπτωση στον Άγιο Στέφανο

γ. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

δ. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλώνονται στις ανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

ε. Ειδικά για την Αττική πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, εντός του αστικού ιστού. ήδη από το πρωί χιονίζει σε Ροδόπολη, Διόνυσο, Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Πάρνηθα, Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Γλυκά Νερά: 

Διακοπτό:

Χιόνι στη Στενή Ευβοίας:

Ο καιρός τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα αναμένονται χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα στη Θράκη, στο Βόρειο Αιγαίο, στις Σποράδες, στη Νοτιοανατολική Μαγνησία, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και στις Κυκλάδες. Πιθανότητα για πρόσκαιρες και τοπικές χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα υπάρχει επίσης σε τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Χιόνι και στην Χαλκίδα

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στο Νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Στο καταφύγιο Μπάφι το χιόνι ξεπερνά τους 20 πόντους:

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Δυτική Μακεδονία από -15 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -14 έως 5, στην Ήπειρο από -14 έως 7 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -15 έως 3, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 7, στα Επτάνησα από -1 έως 6 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από -4 έως 3, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις αρχικά με εντάσεις έως 8-9 Μποφόρ και σταδιακή εξασθένηση στα 7-8 Μποφόρ.

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων:

Χιόνι

 Καρυά Ελασσόνα:

χιονι

Στην Αττική αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις έως και σε πεδινά τμήματα. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν, αλλά θα διατηρηθούν πιο τοπικά και παροδικά κυρίως στα βόρεια του νομού. Στα υπόλοιπα τμήματα του νομού υπάρχει πιθανότητα για παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως μετά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 2-3 βαθμούς, αλλά στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά θα είναι τοπικά έως 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις κυρίως μετά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 4 βαθμούς.

Φυλακή - Λίμνη Πλαστήρα:

Πλαστήρα

 Παραλία Διονυσίου, Χαλκιδική:

Χαλκιδική

Πρόγνωση από την ΕΜΥ για την Τρίτη 07-02-2023

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή βροχές στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων και της Κρήτης. Από το απόγευμα αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ .

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός.

Πρόγνωση από την ΕΜΥ για την Τετάρτη 08-02-2023

Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν και πιθανώς να σημειωθούν λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και Πελοπονήσσου. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα ορεινά θα είναι τοπικά ισχυρός.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας σε οδηγούς και πεζούς

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πηγή: skai.gr