Κλείσιμο

Ζερέλια: Οι μοναδικές στον πλανήτη εξωγήινες δίδυμες λίμνες - Ο ναός που κρύβουν (vid)

Σαν Έλληνες έχουμε την τάση υπερβάλλοντας πολλές φορές να λέμε για πολλά από τα αξιοθέατα που συναντάμε στην χώρα μας ότι παρόμοια τους δεν θα συναντήσεις πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι πως όντως υπάρχει ένα εκπληκτικό αξιοθέατο στην χώρα μας που παρόμοιο του δεν θα συναντήσεις πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο το οποίο μάλιστα μας έχει έρθει από το διάστημα και όλα αυτά είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένα.

Μιλάμε για τις πανέμορφες και σπάνιες τόσο σε ομορφιά όσο και χαρακτηριστικά Λίμνες Ζερέλια που βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο και πολύ κοντά στην πόλη του Αλμυρού.

Η ιστορία τους

Πριν από 10 χιλιάδες περίπου χρόνια, ένας μετεωρίτης προσέκρουσε στη Γη και δημιούργησε δυο δίδυμους κρατήρες. Το μοναδικό αυτό φαινόμενο στην Ελλάδα στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθούν οι λίμνες Ζερέλια.

Με απόσταση 250 μέτρων η μια από την άλλη, βρίσκονται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Αλμυρού. Λίγα μέτρα από τις λίμνες βρίσκεται ένα μικρός λόφος, στον οποίο εντοπίστηκε προϊστορικός οικισμός, που κατοικήθηκε μέχρι και την εποχή του Χαλκού. Πέρα από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον και την μετεωριτική τους προέλευση, αποτελούν φιλόξενο περιβάλλον για πολλά είδη πτηνών όπως οι λευκοί πελαργοί, οι πρασινοκέφαλες πάπιες και οι νερόκοτες.

Η μεγαλύτερη λίμνη έχει διάμετρο 250 μέτρα και βάθος περίπου 8, ενώ η μικρότερη έχει διάμετρο 150 μέτρα και βάθος περίπου 6 μέτρων και ο πυθμένας έχει σχήμα πιάτου….

Ο ναός που εμφανίζεται όταν πέφτει η στάθμη της λίμνης

Ο λόφος ή αλλιώς μαγούλα που βρίσκεται στην περιοχή εξερευνήθηκε από την αρχαιολογική ομάδα του Η. Reinder Reinders από την Ολλανδική Αρχαιολογική Σχολή. Εκεί σε μια επιφανειακή ανασκαφή του εδάφους βρέθηκαν κεραμικά θραύσματα της εποχής του Χαλκού.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Δημήτρη Θεοχάρη σε μια από τις δυο λίμνες βρίσκεται ο ναός Αθηνάς Ιτώνιδος και εμφανίζεται μόνο όταν η στάθμη της λίμνης πέφτει, γεγονός που ο επικεφαλής της πρώτης ανασκαφής Reinders αμφισβητεί.

Κατά την Τουρκοκρατία, πιθανολογείται πως στη Μαγούλα Ζερέλια βρισκόταν το τουρκικό χωριό Ικίζ Γκιολ (Δίδυμες Λίμνες).

Πηγή: skai.gr