Το άλλο… Νησί: Νοσταλγικές εικόνες στη μέση της Λίμνης των Ιωαννίνων 

 «Πνιγμένο» στο πράσινο, τα πεύκα και τα κυπαρίσσια, το Νησί (του Αλή Πασά όπως είναι γνωστό) εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την νοσταλγική αύρα και την ιστορία του

Με την ιστορία, τις παραδόσεις και τους θρύλους, να το τυλίγουν, το νησάκι στην κάρδια της λίμνης Παμβώτιδος, η οποία «τα πάντα τρέφει», είναι ένα μοναδικό σημείο αναφοράς, για την πόλη των Ιωαννίνων και την Ήπειρο.

Το Νησί (οι Οθωμανοί κατακτητές το αποκαλούσαν Κιαφίρ Αντάσι, δηλαδή Νησί των Απίστων) είναι γνωστό για το τραγικό τέλος του Αλή Πασά, μέσα σε κελί του Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο επισκέπτης σήμερα «ξαναζεί» την ιστορία, στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου με τα μοναδικά εκθέματα.

nisi

Την πόλη των Ιωαννίνων χωρίζουν μόλις 10 λεπτά από το Νησί. Τα καραβάκια κάτω από το Κάστρο, πηγαινοέρχονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να εξυπηρετούν τους νησιώτες, αλλά και τους επισκέπτες.

Ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και τα μοναστήρια του Νησιού

νησι

 «Πνιγμένο» στο πράσινο, τα πεύκα και τα κυπαρίσσια, το Νησί εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά. Καθώς το καραβάκι πλησιάζει πίσω από τα καλάμια της Λίμνης φαίνονται τα σπίτια και οι αυλές τους που φτάνουν μέχρι το νερό.

Ο οικισμός του είναι γραφικός, διατηρητέος,  με κύριο χαρακτηριστικό του την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική. Οι αυλές των λιθόχτιστών σπιτιών είναι πάντα λουλουδιασμένες και ασπρισμένες.

νησι

Στο Νησί δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Όσοι κάτοικοι έχουν τα σταθμεύουν στην απέναντι ακτή της Ντραμπάντοβας που απέχει μόλις 200 μέτρα από το «νησάκι» τους και με μικρά ιδιωτικά βαρκάκια φτάνουν στα σπίτια τους.

Μόλις το καραβάκι δέσει ο επισκέπτης δέχεται το πρώτο «γλυκό» καλωσόρισμα. Στο ανηφορικό καλντερίμι προς την πλατεία θα γευτεί τα παραδοσιακά γλυκίσματα που του προσφέρουν οι επιχειρηματίες.

Το βλέμμα αμέσως μετά πέφτει στις βιτρίνες με τις δημιουργίες της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας, αλλά και στις ταβέρνες που παρουσιάζουν τις ντόπιες νοστιμιές, όπως τα βατραχοπόδαρα, την μακαρονάδα με καραβίδες και τα ψητά ψάρια της λίμνης.

Δίπλα στα σπίτια επί αιώνες στέκουν όρθια ιστορικά Μοναστήρια. Μνημεία της Ορθοδοξία, τα οποία το αναδεικνύουν σε ένα σπουδαίο ιερό χώρο. 

Στην πλατεία δεσπόζει ο ενοριακός ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ λίγο πιο πέρα ο μικρός ναός του Αγίου Ελευθερίου.

Σύμφωνα με ιστορικές έρευνες, στην δυτική πλευρά του Νησιού οι οικογένειες Φιλανθρωπινών και Στρατηγόπουλων, περί το τέλος του 13ου αιώνα, ίδρυσαν το καθολικό δύο Μονών αφιερωμένων στον Άγιο Νικόλαο.

Κατά τον 15ο και 16ο αιώνα ιδρύονται και άλλες Μονές, όπως αυτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου από τους αδελφούς Αψαράδες, της Μεταφόρτωσης του Σωτήρος, της Ελεούσας, του Αγίου Παντελεήμονος και του Προφήτη Ηλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ