Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας - Δείτε video

Η περίμετρος της λίμνης είναι 32 χιλιόμετρα και μέσω μιας τεράστιας σήραγγας 30 χιλιομέτρων, το νερό της καταλήγει στην επίσης τεχνητή λίμνη του Μόρνου

Με επίκεντρο την Ευηνολίμνη, την υπέροχη αυτή τεχνητή λίμνη του Εύηνου, ταξιδεύουμε περιμετρικά της, ώστε να γνωρίσουμε μερικά από τα χωριά που την πλαισιώνουν και δημιουργούν μαζί της τον πιο ιδιαίτερο «πίνακα» της Ορεινής Ναυπακτίας. Η περίμετρος της λίμνης είναι 32 χιλιόμετρα και μέσω μιας τεράστιας σήραγγας 30 χιλιομέτρων, το νερό της καταλήγει στην επίσης τεχνητή λίμνη του Μόρνου, την κύρια πηγή νερού σε ολόκληρη την Αττική.

  • Κρυονέρια

Κρυονέρια

Σκαρφαλωμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Φτερόπυργου, στην Ορεινή Ναυπακτία, σε υψόμετρο 1170 μέτρων και μόλις 15 χιλιόμετρα από την Άνω Χώρα, βρίσκεται ένα πετρόχτιστο χωριό με σπάνια φυσική ομορφιά. Μέχρι και το 1927 έφερε την ονομασία Κουτουλίστα, ενώ μετονομάζεται σε Κρυονέρια λόγω των ατελείωτων υδάτινων πόρων που υπάρχουν μέσα αλλά και γύρω από το χωριό. 

Κρυονέρια

Τα πανύψηλα έλατα, οι καστανιές, καθώς και τα πλατύφυλλα πλατάνια, πλαισιώνουν τα Κρυονέρια με τον πιο όμορφο τρόπο. Το καταπράσινο τοπίο σε συνδυασμό με τα λιθόχτιστα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες, τις κρήνες και την ολοστρόγγυλη πλατεία στο κέντρο του χωριού, αποτελούν αρκετούς από τους λόγους εξερεύνησής του.

Μέσα από τα Κρυονέρια ξεκινούν αρκετές διαδρομές για περιπάτους και όχι μόνο. Διαδρομές στο δάσος, διαδρομές σε φαράγγια, διαδρομές σε καταρράκτες, διαδρομές με θέα και γενικά διαδρομές στην υπέροχη φύση γύρω από την αναζωογόνα λίμνη του Εύηνου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το χωριό.

  • Θέση Περγάρι

Θέση Περγάρι

Στην Ορεινή Ναυπακτία, λίγο έξω από το χωριό Κρυονέρια, υπάρχει μια εκπληκτική τοποθεσία που ονομάζεται Θέση Περγάρι. Η διαδρομή μέσα από το δάσος δε θα μπορούσε να προ διαθέσει σε καμία περίπτωση τον επισκέπτη για αυτό που θα αντικρίσει φτάνοντας εκεί. 

Το μικρό παρατηρητήριο είναι χτισμένο ακριβώς στο χείλος του γκρεμού, και από εκεί πάνω η εντυπωσιακή Ευηνολίμνη φαντάζει μαγική, ενώ είναι σαν να την βλέπεις μέσα από το φιλιστρίνι του αεροπλάνου. Ο Εύηνος ποταμός μοιάζει με μικρό ρυάκι και η απεραντοσύνη των κορφών της Ναυπακτίας θαρρείς και συναγωνίζονται μαζί του για το ποιος θα βγει νικητής στα δικά σας μάτια…

 Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ   

Πηγή: travel-inspiration