Ιορδανία: Μυστήριο και ανατολίτικη γοητεία στο πανάρχαιο βασίλειο των αντιθέσεων

Οποιος επισκέπτεται την εντυπωσιακή αρχαία Πέτρα και την κινηματιγραφική έρημο Wadi Rum, χάνεται στον χρόνο και στην ομορφιά του τοπίου. 

Το αποκαλούν το Βασίλειο του χρόνου αλλά όταν βρίσκεσαι στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας ο χρόνος παύει να έχει σημασία, καθώς οι εναλλαγές τον τοπίων, των εμπειριών και των ερεθισμάτων έχουν τόσο έντονη ροή που ο κάθε επισκέπτης τις αφομοιώνει με το δικό του ρυθμό.

Η Ιορδανία δεν είναι προορισμός. Είναι ταξίδι. Γιατί όποιος επισκέπτεται την εντυπωσιακή αρχαία πόλη Πέτρα, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και ένα από τα πιο κινηματογραφικά σκηνικά του κόσμου και συνεχίζει ως της έρημο Wadi Rum, με τα χρώματα της άμμου να εναλλάσσονται και τους Βεδουίνους καμηλιέρηδες να τον καλωσορίζουν, χάνεται στον χρόνο και στην ομορφιά του τοπίου. 

PETRA

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τα μέρη αυτά έχουν αξιοποιηθεί για το γύρισμα πολλών και γνωστών ταινιών (ο Λόρενς της Αραβίας, Ιντιάνα Τζόουνς, η Διάσωση κτλ).

Πρωτεύουσά της είναι το Αμάν που διατηρεί το παραδοσιακό του κομμάτι με τις αγορές και τα τοπικά προϊόντα ενώ αναπτύσσει και τη σύγχρονη πλευρά του όπου έχουν δημιουργηθεί γνωστές και μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων και εμπορικά κέντρα.

IORDANIA

Για σπα στη Νεκρά Θάλασσα 

Δεν είναι ωστόσο μόνο έρημος, η Ιορδανία έχει και θάλασσα. Ενδεικτικά, στην πόλη Άκαμπα έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο "πάρκο" για καταδύσεις. 

Όμως εκείνο που είναι διαφορετικό είναι η Νεκρά θάλασσα, στο χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, με περίπου 400μ αρνητικό υψόμετρο. Εκεί το αλάτι είναι σχεδόν δεκαπλάσιο από το κανονικό και όλες οι τουριστικές επενδύσεις που έχουν γίνει εστιάζουν στα σπα.

σπα

Προορισμός προσκυνηματικού τουρισμού 

Στην Ιορδανία των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, ζουν 300.000 Χριστιανοί, στην πλειονότητά τους Άραβες. Στη Βηθανία πέρα από την Ιορδανία είναι συγκεντρωμένες όλες οι χριστιανικές εκκλησίες. 

ερημοσ

Χιλιάδες προσκυνητές και επισκέπτες συρρέουν στους Άγιους Τόπους, το όρος Νέμπο από όπου ο Μωϋσής είδε τη γη της Επαγγελίας, τον λόφο του Προφήτη Ηλία, από όπου λέγεται ότι ο Προφήτης αναλήφθηκε στον ουρανό, την πόλη Μάνταμπα με τον ψηφιδωτό χάρτη όπου απεικονίζεται το σύνολο των Αγίων Τόπων και βρίσκεται στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, την αρχαία πόλη της Γέρασα, η οποία κατοικείται για περισσότερα από 6.500 χρόνια και άλλα ακόμη πολλά σημαντικά αξιοθέατα που συνδέονται με την Βίβλο.
 

Πηγή: skai.gr