Κλείσιμο

Η εντυπωσιακή γέφυρα Σερβιών στη Νεράιδα και η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου - Δείτε video

Σήμερα αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης-Λάρισας, καθώς και μια εκ των δυο γεφυρών που περνούν πάνω από τα νερά της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου

Ήταν Νοέμβρης του 1976 όταν έγιναν τα εγκαίνια της μεγαλύτερης για την εποχή σε μήκος γέφυρας στην Ελλάδα μα και στα Βαλκάνια, με το συνολικό της μήκος να φτάνει τα 1372 μέτρα και το πλάτος της τα 13. Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων έγινε για να ενώσει τις δυο όχθες της νεοδημιούργητης τότε τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, μιας μακρόστενης τεχνητής λίμνης στην κοιλάδα του ποταμού Αλιάκμονα, αλλάζοντας για μια ακόμα φορά τον γεωμορφολογικό χάρτη της χώρας. Μάλιστα, για πολλά χρόνια μετά την κατασκευή της, θεωρούνταν ως μια εκ των μεγαλυτέρων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όταν ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή της το 1972, η λίμνη δεν είχε πάρει ακόμα το τελικό της σχήμα, με αποτέλεσμα τα πέδιλα από τις 27 γιγάντιες κολώνες της, να χτιστούν σε στέρεο έδαφος όπως και η θεμελίωσή της. Το τοξωτό της σχήμα μα και το κενό εσωτερικό των στηλών της, αποτέλεσαν στοιχείο ασφάλειας και σταθερότητας, σε σχέση μάλιστα με όλες τις προηγούμενες γέφυρες που το μήκος τους δεν ξεπερνούσε τα 250μ και ήταν ευθύγραμμες. Στα πέδιλα και τα αναχώματα της θεμελίωσης χρησιμοποιήθηκε αμμοχάλικο από το υπάρχον φυσικό υλικό του ποταμού, ενώ τα συνολικά υλικά που συντέλεσαν στην κατασκευή ήταν ισχυρό σκυρόδεμα, σίδερο και χάλυβας. 

Η εντυπωσιακή γέφυρα Σερβιών

Σήμερα αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης-Λάρισας, καθώς και μια εκ των δυο γεφυρών που περνούν πάνω από τα νερά της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου και ενώνουν τις δύο πλευρές της.

Όμως η κατασκευή της λίμνης υπήρξε μοιραία, καθώς ανάγκασε δια της βίας με το κλείσιμο του φράγματος, τους κατοίκους του οικισμού της Νεράιδας να μετεγκατασταθούν.

Η ιστορία τους μεγάλη, ξεκινά από τον το ΝΑ Πόντο στην περιοχή Σεβάστεια, όπου με την ανταλλαγή του 1922 αφήνουν όλα τους τα υπάρχοντα και με μια βαλίτσα στο χέρι εγκαθιστώνται κοντά στα Λεύκαρα Κοζάνης. Μα το 1929 αποφασίζουν να κατέβουν το λόφο, και να στήσουν το σπιτικό τους από την αρχή, κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα, εκμεταλλευόμενοι την εφορία που τους προσέφερε το υγρό στοιχείο του ποταμού. Καλλιεργούν τα χωράφια τους και ασχολούνται με την κτηνοτροφία, έχοντας μια καλή ζωή σε έναν παραμυθένιο τόπο, που ο τότε Δεσπότης Κοζάνης Ιωακείμ εντυπωσιασμένος ονομάζει Νεράιδα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Πηγή: travel-inspiration