CNN: Τα 10 ευρωπαϊκά νησιά για να ξεφύγεις από τους πάντες- Το ελληνικό νησί στη λίστα- Δείτε εικόνες

Με σχετικό του αφιέρωμα το CNN, επιλέγει να αναδείξει τους λιγότερο γνωστούς και εξίσου πανέμορφους προορισμούς- "ησυχαστήρια"

Πληθώρα ταξιδιωτικών προορισμών, που ικανοποιεί κάθε γούστο, μπορεί να βρει όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει στην Ευρώπη.

Με σχετικό του αφιέρωμα ωστόσο το CNN, επιλέγει να αναδείξει τους λιγότερο γνωστούς και εξίσου πανέμορφους προορισμούς- "ησυχαστήρια" όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να ξεφύγουν από τα πλήθη και να έρθουν κοντά με τη φύση.

Όπως και μάλλον ήταν αναμενόμενο, το ελληνικό άρωμα στη λίστα δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει, αφού στα δέκα «εναλλακτικά» νησιά που προτείνει το αμερικανικό δίκτυο είναι και η γραφική Σκύρος.

Ακολουθούν τα 10 απομονωμένα νησιά που προτείνει το CNN.

Schiermonnikoog, Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι περισσότερο γνωστή για τα κανάλια και τα τροπικά νησιά της oλλανδικής Καραϊβικής, παρά για τα νησιά με την άμμο κατά μήκος της ακτής της Βόρειας Θάλασσας της χώρας.

To CNN προτείνει για μια ήρεμη απόδραση το Schiermonnikoog στα νησιά Δυτικής Φριζίας, που βρίσκεται στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Ολλανδίας, σε μια ρηχή περιοχή της Βόρειας Θάλασσας που ονομάζεται θάλασσα Wadden.

Με πληθυσμό μόλις 950 ανθρώπους και μια μοναχική πόλη, το Schier – όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νησί τους – αποτελεί εθνικό πάρκο, καλυμμένο με αμμόλοφους και δάση και με μερικές από τις πιο παρθένες παραλίες της Ευρώπης.

«Εκτός από την όμορφη φύση και την απεραντοσύνη της, δεν υπάρχουν πολλά να κάνεις στο νησί. Και αυτή ακριβώς είναι η γοητεία του», λέει η Annemarieke Romeijn, η οποία έχει εξοχική κατοικία στο Schiermonnikoog και το επισκέπτεται όλη της τη ζωή.

Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε για «κυνήγι» κεχριμπαριού στις παραλίες του νησιού, να μάθουν kitesurfing και να κάνουν ποδήλατο ή πεζοπορία στα μονοπάτια του.

Heimaey, Vestmannaeyjar, Ισλανδία

Το νησί όπου θα δείτε περισσότερες Φρατερκούλες του Ατλαντικού (γνωστές και ως πουλιά πάφιν, πρόκειται για μικρά πουλιά στο χρώμα του πιγκουίνου με χαρακτηριστικό ράμφος) παρά ανθρώπους. Ο πληθυσμός του είναι εξάλλου 4.500 άτομα έναντι σχεδόν 1 εκατομμύριο πάφιν!

Το Heimaey στα Vestmannaeyjar (Νησιά Westman), στα ανοικτά της νότιας ακτής της Ισλανδίας, μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι, με σμαραγδένια λόφους διάσπαρτους με πρόβατα, μια παραλία με μαύρη άμμο και θαλάσσιες σπηλιές κατά μήκος της τραχιάς ακτογραμμής του.

Με το που φτάσετε στο Heimaey, η θέα θα σας κόψει την ανάσα: το λιμάνι περιτριγυρίζεται από ψηλούς λόφους όπου διαμένουν διαφόρων ειδών θαλασσοπούλια.

Μια κατακλυσμική ηφαιστειακή έκρηξη το 1973 κάλυψε την περιοχή με 200 εκατομμύρια τόνους τέφρας και λάβας, αλλά από θαύμα υπήρξε μόνο ένας θάνατος. Σήμερα, επικρατεί απόλυτη ειρήνη, με μοναχικά μονοπάτια πεζοπορίας για εξερεύνηση και απέραντη θέα στον ωκεανό.

Νησί Φλόρες, Αζόρες, Πορτογαλία

Ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά σε ένα ήδη απομακρυσμένο αρχιπέλαγος, το νησί Φλόρες είναι το όνειρο ενός φυσιολάτρη.

Κρατήρες με μπλέ λίμνες, ζωηρές πράσινες πλαγιές, καταρράκτες και θερμές ιαματικές πηγές είναι μεταξύ των αλλόκοτων αξιοθέατων στο ηφαιστειακό νησί των 55 τετραγωνικών μιλίων που φιλοξενεί περίπου 3.400 ανθρώπους.

Μια από τις πιο μαγικές τοποθεσίες στο Flores είναι το Rocha dos Bordões, ένας ενδιαφέρων γεωλογικός σχηματισμός στηλών, ντυμένος με πράσινο, που μοιάζει με σκηνικό ταινίας δεινοσαύρων.

Naustholmen, Νορβηγία

Οι επισκέπτες πρέπει να πετάξουν στο Bodø στη Βόρεια Νορβηγία και στη συνέχεια να συνεχίσουν βόρεια με βάρκα για να φτάσουν σε αυτό το ιδιωτικό νησί που ανήκει στη Randi Skaug, την πρώτη Νορβηγίδα που ανέβηκε στο Έβερεστ.

Το νησί διαθέτει μόλις τρία σπίτια με δωμάτια. Οι επισκπέτες μπορούν περάσουν τις μέρες τους κάνοντας καγιάκ σε παραλίες με λευκή άμμο που περιτριγυρίζονται από καταγάλανα νερά ή κάνοντας πεζοπορία σε κοντινές κορυφές για θέα στα νησιά Lofoten στα βόρεια.

Μπορούν επίσης απλά να αράξουν σε μια αιώρα και να μην κάνουν τίποτα απολύτως, περιτριγυρισμένοι από τη σιωπή και την ομορφιά αυτού του απομακρυσμένου μέρους.

Νησί Tiree, Σκωτία

Μια ματιά στα τιρκουάζ και βαθιά ζαφειρένια νερά και τα τέλεια κύματα για σερφ κάνουν ξεκάθαρο γιατί το Isle of Tiree αναφέρεται μερικές φορές ως η Χαβάη του Βορρά.

Το πιο δυτικό νησί στο αρχιπέλαγος Inner Hebrides, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Σκωτίας, το Tiree είναι γνωστό για το ήπιο κλίμα, τον καθαρό αέρα και τις όμορφες παραλίες με λευκή άμμο. Τον Αύγουστο η θερμοκρασία του νερού φτάνει τους 14 βαθμούς Κελσίου.

Το επίπεδο νησί προσφέρει εύκολα μονοπάτια για πεζοπορία και ποδήλατο.

Αρχιπέλαγος Berlengas, Πορτογαλία

Ένας από τους πιο εκπληκτικούς νησιωτικούς προορισμούς της Πορτογαλίας περιμένει τους επισκέπτες που φτάνουν με βάρκα για ημερήσιες εκδρομές ή για κατασκήνωση.

Βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Berlengas, ένα σύμπλεγμα ως επί το πλείστον ακατοίκητων νησιών, εντός του καταφύγιου της UNESCO της βιόσφαιρας Berlengas.

Το αρχιπέλαγος είναι περισσότερο γνωστό για το São João Baptista, ένα φρούριο που χρονολογείται από το 1600.

Το τοπίο είναι άνυδρο αλλά όμορφο και το θέαμα του Ατλαντικού Ωκεανού που «χτυπάει» τα νησιά είναι εντυπωσιακό. Το αρχιπέλαγος είναι ένα από Τα καλύτερα μέρη για καταδύσεις στην Πορτογαλία, χάρη στα μοναδικά ρεύματα και το κλίμα που επηρεάζεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο.

Alicudi, Σικελία, Ιταλία

Άγριο και τραχύ, το Aliduci είναι το πιο απομακρυσμένο και το λιγότερο κατοικημένο από τις επτά ηφαιστειογενίς Αιολίδες Νήσους, στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Σικελίας.

«Είναι το πιο άγριο νησί της Σικελίας. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν γαϊδούρια για να μεταφέρουν αγαθά στο Alicudi», λέει ο Σικελός Francesco Curione. «Αν θέλετε ησυχία και να αισθανθείτε σαν ναυαγός, αυτό είναι το μέρος».

Το νησί είναι σαν καρτ ποστάλ: ένα ηφαιστειακό τοπίο σε συνδυασμό με πολύχρωμες ψαρόβαρκες.

Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα ούτε ξενοδοχεία σε αυτό το νησί των 100 κατοίκων, οπότε η εύρεση ενός ήσυχου σημείου αποκλειστικά για τον εαυτό σας δεν αποτελεί ποτέ πρόβλημα.

Όσο πιο ψηλά περπατάτε κατά μήκος των πέτρινων σκαλοπατιών από λάβα που οδηγούν στις ηφαιστειακές πλαγιές, τόσο βαθύτερη είναι η σιωπή.

Σκύρος, Ελλάδα

Για τη Σκύρο, το CNN αναφέρει ότι αποτελεί μια πιο ήρεμη εμπειρία σε σχέση με την πολυκοσμία της Σαντορίνης και της Μυκόνου.

Υπάρχουν άφθονες απομονωμένες παραλίες για εξερεύνηση, ένα βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη και τη θάλασσα καθώς και τα μικροσκοπικά σκυριανά άλογα.

Με εξαίρεση την περίοδο των Αποκριών, όταν το διάσημο καρναβάλι βάζει το νησί σε ρυθμό ασταμάτητου πάρτι, με παρελάσεις, κοστούμια, γλέντια και κατακλυσμό Αθηναίων, η Σκύρος είναι ένα εξαιρετικά γαλήνιο μέρος.

Νησί Rathlin, Βόρεια Ιρλανδία

Με μήκος έξι μίλια σε σμαραγδένια απόχρωση και πλάτος μόλις ένα μίλι, το νησί Rathlin στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Ιρλανδίας φιλοξενεί μόνο περίπου 150 μόνιμους κατοίκους.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα άγρια βράχια που τα χτυπάει η θάλασσα και που φιλοξενούν χιλιάδες πουλιά. Παράλληλα, μπορούν να δουν και αποικίες από φώκιες σε πιο απομακρυσμένα σημεία.

Το άγριο αυτό νησί προσφέρει μονοπάτια πεζοπορίας, όπως επίσης και ευκαίρια για καταδύσεις. Οι έμπειροι δύτες μπορούν να εξερευνήσουν τα πολλά ναυάγια που βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα, όπως το HMS Drake, που τορπιλίστηκε από ένα γερμανικό U-boat κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Rathlin West Light, έναν φάρο χτισμένο ανάποδα στα βράχια.

Fasta Åland, Φινλανδία

Στον Βοθνιακό κόλπο μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας, το αρχιπέλαγος Åland έχει περισσότερα από 6.500 νησιά, από τα οποία μόνο τα 60 περίπου κατοικούνται.

Τα συγκεκριμένα νησιά ανήκουν στη Φινλανδία, αλλά θεωρούνται αυτόνομη περιοχή και απέχουν μόλις 25 μίλια από τη Σουηδία, ενώ επίσημη γλώσσα είναι τα σουηδικά.

Το Fasta Åland είναι το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους και μια καλή βάση για εξερευνήσεις.

Περιηγηθείτε με ποδήλατο σε κοντινά νησιά που συνδέονται με φέρι και γέφυρες ή απλώς απολαύστε τη σάουνα και τη θέα στη θάλασσα.

Επιμέλεια: Καθημερινή 

TAGS: CNN νησιά