Κλείσιμο

O άγνωστος «Μυστράς» του Αργοσαρωνικού με τις 365 εκκλησίες (βίντεο)

Εδώ και 200 χρόνια η Παλαιοχώρα, ο «Μυστράς της Αίγινας», στέκει έρημος να καμαρώνει για την μοναδική ομορφιά του που σε συνεπαίρνει

Η Αίγινα είναι ένα πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού με γραφικές γωνιές, καθαρές παραλίες και αρκετά αξιοθέατα και αποτελεί αγαπημένη προορισμό των Αθηναίων έστω και για μία μονοήμερη εκδρομή. 

Το νησί ωστόσο - εκτός από τον Ναό της Αφαίας και τον Αγιο Νεκτάριο - έχει ένα μυστικό που λίγοι γνωρίζουν: μια ιδιαίτερη καστροπολιτεία που την αποκαλούν και Μυστρά χάρη στο γεγονός ότι είναι στα πρότυπα του Μυστρά της Λακωνίας. 

Η Παλαιοχώρα - ή και Παλιαχώρα - όπως την αποκαλούν, θεωρείται ο Μυστράς του Σαρωνικού που εδώ και 200 χρόνια οι κάτοικοι του τον εγκατέλειψαν για να κατεβούν και πάλι στο λιμάνι, ελεύθεροι, απαλλαγμένοι από τις επιδρομές των πειρατών.

 Από τότε «Ο Μυστράς της Αίγινας», στέκει έρημος να καμαρώνει για την μοναδική ομορφιά του που σε συνεπαίρνει.

Ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί στα πέτρινα μονοπάτια της καστροπολιτείας και θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τις Μεσαιωνικές εκκλησίες της.

Σύμφωνα με την παράδοση οι εκκλησίες της Παλιαχώρας ήταν 365 δηλαδή όσες και οι μέρες του χρόνου. Ωστόσο, ιστορικές μελέτες αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα υπήρξαν γύρω στις 50.

 Σήμερα αν βρεθείς εκεί, μπορείς να επισκεφθείς τις 33 που αντέχουν ακόμα στο χρόνο.

Με πληροφορίες από exploringgreece.tv

Πηγή: skai.gr