Κάτοικοι Αγαθονησίου: «Είμαστε χωρίς πλοίο από 28 Νοεμβρίου – Έχουν λήξει τα τρόφιμα. Θα εγκαταλείψουμε το νησί»

Ελλείψεις σε προμήθειες και φάρμακα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού

«Κραυγή» αγωνίας απευθύνουν οι κάτοικοι του Αγαθονησίου το οποίο έχει μείνει χωρίς πλοίο από τις 28 Νοεμβρίου. Το «Νήσος Κάλυμνος» που εξυπηρετεί το νησί, είναι εκτός γραμμής εξαιτίας σοβαρών ζημιών λόγω πρόσκρουσης.

Το πρωί, κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για ακόμη μία φορά στον αέρα του Ράδιο Πρώτο και το Βήμα της Κω για το γεγονός ότι δεν έχουν πλοίο εδώ και 3 εβδομάδες. Μάλιστα ζήτησαν από όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Παράλληλα ήταν ιδιαίτεροι αιχμηροί για το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί τρόπος συνεργασίας με πλοίο από Ρόδο που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνει τα δρομολόγια και η χωρητικότητά του θα εξυπηρετούσε κατοίκους και φορτηγά.

Ο δήμαρχος Ευάγγελος Κόττορος τόνισε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό διότι το Αγαθονήσι εξυπηρετείται κυρίως μέσω της Σάμου και από τις 28 Νοεμβρίου δεν υπάρχει καμία σύνδεση.

Οι κάτοικοι από την προηγούμενη Παρασκευή περιμένουν το Joy Star, το οποίος ωστόσο βρίσκεται ακόμη στο Ιόνιο λόγω κακοκαιρίας και είναι άγνωστο το πότε θα φτάσει στα Δωδεκάνησα.

Το Αγαθονήσι είναι το μοναδικό νησί από τα όσα εξυπηρετεί το Νήσος Κάλυμνος που έχει μείνει χωρίς κανένα πλοίο καθώς τα άλλα νησιά εξυπηρετούνται με τακτικά δρομολόγια από πλοία της γραμμής.

Κάτοικοι Αγαθονησίου – «Αισθανόμαστε πολίτες 3ης κατηγορίας»

«Αισθανόμαστε πολίτες 3ης κατηγορίας. Οι αρμόδιοι έπρεπε να έχουν μια εναλλακτική λύση καθώς εκτός από τη βλάβη του Ν. Κάλυμνος, το συγκεκριμένο πλοίο βγαίνει εκτός γραμμής για έλεγχο κάθε χρόνο για περίπου 2 μήνες. Οι ιχθυοκαλλιέργειες θα κλείσουν. Δουλεύουν 30 άτομα και δεν μπορούν να μεταφέρουν το εμπόρευμα. Αναγκάζονται να πηγαίνουν κάθε μέρα στην Σάμο με καΐκι 2,5 ώρες να πάνε και άλλες τόσες να γυρίσουν».

«Με το πρώτο πλοίο θα εγκαταλείψουμε το Αγαθονησί – Τα τρόφιμα έληξαν»

Αρκετοί κάτοικοι έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το Αγαθονήσι με το πρώτο πλοίο διότι η κατάσταση είναι ανυπόφορη. « Μας αναγκάζουν να εγκαταλείψουμε το νησί. Πολλοί κάτοικοι έχουν ήδη πάρει απόφαση να φύγουν μόλις έρθει το πρώτο πλοίο. Έρχονται γιορτές και δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε ένα δώρο. Τα περισσότερα τρόφιμα στα δύο παντοπωλεία είναι ληγμένα. Οι αρμόδιοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους διότι δεν δίνουν καμία σημασία σε εμάς».

Δήμαρχος Αγαθονησίου : « Πρόβλημα σε τρόφιμα, φάρμακα και ιχθυοκαλλιέργειες»

Ο δήμαρχος κ. Κόττορος, επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο καθώς το Αγαθονήσι εξυπηρετείται κυρίως από την Σάμο και η γραμμή έχει κοπεί. Κινηθήκαμε άμεσα ως δημοτική αρχή με το υπουργείο όμως δεν υπήρχε ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς και έτσι έρχεται ένα πλοίο το οποίο είναι μικρότερο. Έχουμε αυτή τη στιγμή μεγάλο πρόβλημα στις προμήθειες, στα φάρμακα και στις ιχθυοκαλλιέργειες».

Σε ερώτηση σχετικά με το πλοίο από την Ρόδο που πληροί όλες τις προδιαγραφές ο δήμαρχος απάντησε ότι είναι θέμα του υπουργείου. «Αν μέχρι τις 22 Ιανουαρίου δεν επιστρέψει το Νήσος Κάλυμνος, θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί ένα μεγάλο πλοίο. Αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται ούτε οι επιβάτες , ούτε τα φορτηγά που όλα αυτά γίνονται με την Σάμο. Πρέπει να μπει πλοίο μεγαλύτερο το Joy Star και σαφώς θα έπρεπε πάντα να υπάρχει εναλλακτική λύση».

Γιάννης Παππάς: « Την Πέμπτη το Joy Star στο Αγαθονήσι – Πιέζουμε για λύσεις»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππά, ανέφερε πως εξαιτίας του καιρού έχει καθυστερήσει η έλευση του Joy Star και αναμένεται να ξεκινήσει δρομολόγια εκτός απροόπτου την Πέμπτη.

«Ενημερώθηκα ότι το πλοίο εκτός απρόοπτου θα βρίσκεται στο Αγαθονήσι την Πέμπτη και για 4 συνεχόμενες ημέρες θα κάνει τα δρομολόγια ώστε να εξυπηρετηθεί το νησί και να επανέλθει μία κανονικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι κάτοικοι και έχουν δίκιο να ζητούν πλοίο. Πιέζουμε και εμείς και για άλλες λύσεις».

Πηγή: dimokratiki.gr