Κλείσιμο

Επαναστατική μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου της μήτρας - Χειρουργικό μαχαίρι τον εντοπίζει σε δευτερόλεπτα

Πρόκειται για το iKnife, μια συσκευή που χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του εγκεφάλου και πλέον μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια την παρουσία καρκίνου του ενδομητρίου

Ένα επαναστατικό χειρουργικό μαχαίρι που εντοπίζει όγκους μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο της μήτρας μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian. Πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη από τους ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει σε χιλιάδες υγιείς γυναίκες να έχουν γρηγορότερα μια εικόνα για την κατάσταση της υγείας τους.

Η νόσος είναι ο τέταρτος πιο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες.

Πρόκειται για το iKnife, μια συσκευή που χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του εγκεφάλου και πλέον μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια την παρουσία καρκίνου του ενδομητρίου.

«Το iKnife διέγνωσε αξιόπιστα τον καρκίνο του ενδομητρίου μέσα σε δευτερόλεπτα, με διαγνωστική ακρίβεια 89%, ελαχιστοποιώντας τις τρέχουσες καθυστερήσεις για τις γυναίκες εν αναμονή της ιστοπαθολογικής διάγνωσης», έγραψε η ομάδα των ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου στο περιοδικό Cancers . «Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για νέες διαγνωστικές οδούς».

Το iKnife χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα για να διαφοροποιήσει τον καρκινικό και τον υγιή ιστό αναλύοντας τον καπνό που εκπέμπεται όταν ο ιστός της βιοψίας εξατμίζεται, αφού αφαιρεθεί από τη μήτρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αποτελεσματικότητά του αποδείχθηκε χρησιμοποιώντας δείγματα ιστού βιοψίας από 150 γυναίκες με ύποπτο καρκίνο της μήτρας. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις τρέχουσες μεθόδους διάγνωσης. Η ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει μια σημαντική κλινική δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάδοση της χρήσης της.

Η Αθηνά Λαμνισό, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τον καρκίνο "Eve Appeal", η οποία χρηματοδότησε την έρευνα, επισήμανε: «Η αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων είναι αγχωτική – ειδικά αν αυτή η εξέταση μας πληροφορεί αν έχουμε καρκίνο ή όχι.»

Ο καθηγητής Sadaf Ghaem-Maghami, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι η διάγνωση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα μπορούσε να επιτρέψει στις γυναίκες που έχουν επιβεβαιωμένα καρκίνο να ξεκινήσουν τη θεραπεία νωρίτερα, ενώ όσες κρίνονται υγιείς θα αποφύγουν το άγχος εβδομάδων μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. 

«Το iKnife έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε άτομα που έρχονται ως έκτακτα περιστατικά στις κλινικές με σημαντική ανώμαλη κολπική αιμορραγία και έχουν παραπεμφθεί για πιθανή διάγνωση καρκίνου του ενδομητρίου. Με την υψηλή διαγνωστική του ακρίβεια 89% και τη θετική προγνωστική του αξία 94%, θα μπορούσε κανείς να καθησυχάσει αμέσως το άτομο για την πολύ χαμηλή πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου εάν το αποτέλεσμα του iKnife είναι αρνητικό και να επισπεύσει περαιτέρω εξετάσεις και σαρώσεις ή θεραπεία για άτομα των οποίων οι βιοψίες δείχνουν παρουσία καρκίνου. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εν αναμονή επιβεβαίωσης από την τυπική μέθοδο βιοψίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες» κατέληξε ο καθηγητής.