Μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις τον τελευταίο χρόνο δημιουργούν ένα κάλεσμα αφύπνισης στις επιχειρήσεις σχετικά με την ανάγκη επένδυσης στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Την Παρασκευή έγινε ακόμη μια υπενθύμιση του κινδύνου των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, όταν η Microsoft (MSFT) δήλωσε ότι οι χάκερ πίσω από την παραβίαση του Solar Winds το 2020 ξεκίνησαν μια νέα επίθεση σε περισσότερες από 150 κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλους οργανισμούς παγκοσμίως.

Ωστόσο, ίσως το πιο εντυπωσιακό πρόσφατο παράδειγμα είναι η επίθεση στην Colonial Pipeline, η οποία ανάγκασε την εταιρεία να κλείσει προσωρινά τον αγωγό - με αποτέλεσμα την έλλειψη φυσικού αερίου και την αύξηση των τιμών σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ για αρκετές ημέρες. Η καταστροφή κόστισε στην Colonial τουλάχιστον 4,4 εκατομμύρια δολάρια, το ποσό που ο Διευθύνων Σύμβουλός της παραδέχθηκε ότι πλήρωσε στους χάκερ. Τις εβδομάδες πριν από την επίθεση, η εταιρεία είχε δημοσιεύσει αγγελία για την πρόσληψη ειδικού κυβερνοασφάλειας.

Το συμπέρασμα από τέτοιες παραβιάσεις ασφάλειας, σύμφωνα με ειδικούς, είναι ότι είναι καιρός να ξεκινήσουν οι εταιρείες να επενδύουν σε ισχυρούς ελέγχους και, συγκεκριμένα, να προσθέσουν επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Το μόνο εμπόδιο: Υπάρχει τεράστια, μακροχρόνια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον κλάδο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. «Είναι ένας πόλεμος για τα ταλέντα. Υπάρχει έλλειψη στην προσφορά και αυξημένη ζήτηση», εξηγεί στο CNN ο Μπράιαν Όρμι, διευθυντής της GuidePoint Security.

Εκατομμύρια ανεκπλήρωτες θέσεις εργασίας

Οι ειδικοί παρακολουθούν την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον κυβερνοχώρο για τουλάχιστον μια δεκαετία - και τώρα, η αύξηση των εταιρειών που θέλουν να προσλάβουν σχετικό ειδικό μετά από πρόσφατες επιθέσεις θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν σήμερα 879.000 επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας στην αγορά εργασίας και άλλες 359.000 κενές θέσεις στον χώρο αυτό, όπως δείχνει μελέτη του 2020 της (ISC)2.

Παγκοσμίως, το έλλειμμα είναι ακόμα μεγαλύτερο, με τις κενές θέσεις να υπολογίζονται στα 3,12 εκατομμύρια. Οι εταιρείες χρειάζονται από χαμηλού επιπέδου αναλυτές ασφαλείας, που παρακολουθούν την κίνηση στις ιστοσελίδες για να εντοπίσουν τυχόν κακόβουλες κινήσεις μέσα στο σύστημα, έως υψηλόβαθμα στελέχη, που θα συμβουλεύουν τους CEOs και τα διοικητικά συμβούλια για τον κίνδυνο –οικονομικό και στο επίπεδο της φήμης- που μπορεί να προκύψει από κυβερνοεπιθέσεις.

Το αμερικανικό Bureau of Labor Statistics προβλέπει ότι ο αναλυτής ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων θα είναι το 10ο ταχύτερα αναπτυσσόμενο επάγγελμα την επόμενη δεκαετία, με ρυθμό αύξησης της απασχόλησης κατά 31% (την ώρα που όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα «τρέχουν» με ρυθμό μόλις 4%).

Το αποτέλεσμα είναι ότι ταλαντούχοι επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας, που εκπαιδεύτηκαν σε κρατικές θέσεις (όπως για παράδειγμα στην προστασία των συστημάτων ύδρευσης, των δικτύων επικοινωνίας της αστυνομίας κτλ), έχουν τώρα την ευκαιρία να αφήσουν τον δημόσιο τομέα για να καταλάβουν κάποια πολύ καλοπληρωμένη θέση σε κάποια αμερικανική πολυεθνική.

«Η Amazon είναι εκεί έξω και τους κουνά σακούλες με λεφτά, για να προστατεύσουν τις λειτουργίες της στο λιανεμπόριο», εξηγεί ο Μάικ Χάμιλτον, της Critical Insight.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις