Το Hubble κατασκοπεύει ένα σφαιρικό αστρικό σμήνος

Τα αστέρια που κατοικούν στα σφαιρικά σμήνη είναι αρκετά παρόμοια, καθώς σχηματίστηκαν περίπου την ίδια στιγμή

Αυτή η εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA δείχνει το σφαιρικό αστρικό σμήνος NGC 2419. Τα σφαιρικά σμήνη είναι και όμορφα και συναρπαστικά. Είναι σφαιρικές ομάδες αστεριών που περιφέρονται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία και στην περίπτωση του NGC 2419, αυτός ο γαλαξίας είναι ο δικός μας Γαλαξίας. Το NGC 2419 απέχει περίπου 300.000 έτη φωτός από το ηλιακό σύστημα, στον αστερισμό του Λυγξ.

Τα αστέρια που κατοικούν στα σφαιρικά σμήνη είναι αρκετά παρόμοια, καθώς σχηματίστηκαν περίπου την ίδια στιγμή. Οι αστρονόμοι μπορούν να προσδιορίσουν τη σχετική ηλικία ενός άστρου από τη χημική του σύνθεση, μια ιδιότητα που χαρακτηρίζεται ως η μεταλλικότητά του. Επειδή τα αστέρια σε ένα σφαιρικό σμήνος σχηματίστηκαν όλα περίπου την ίδια στιγμή, τείνουν να εμφανίζουν παρόμοιες ιδιότητες. Οι αστρονόμοι πίστευαν ότι αυτή η ομοιότητα περιελάμβανε την αστρική περιεκτικότητά τους σε ήλιο. Σκέφτηκαν ότι όλα τα αστέρια σε ένα σφαιρωτό σμήνος θα περιέχουν παρόμοιες ποσότητες ηλίου.

Ωστόσο, οι παρατηρήσεις του Hubble στο NGC 2419 αποκάλυψαν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Αυτό το σφαιρωτό σμήνος φιλοξενεί δύο ξεχωριστούς πληθυσμούς ερυθρών γιγάντων αστεριών και ο ένας είναι ασυνήθιστα πλούσιος σε ήλιο. Τα αστέρια του NGC 2419 περιέχουν άλλα στοιχεία που ποικίλλουν επίσης. Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητά τους σε άζωτο ποικίλλει. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα, τα πλούσια σε ήλιο αστέρια βρίσκονται κυρίως στο κέντρο του σφαιρικού σμήνος και περιστρέφονται. Οι παρατηρήσεις του Hubble έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το σχηματισμό σφαιρικών σμηνών. σχηματίστηκαν μαζί αυτές οι δύο δραστικά διαφορετικές ομάδες αστεριών; Ή μήπως αυτό το σφαιρικό σμήνος δημιουργήθηκε από μια εντελώς διαφορετική διαδρομή;

Πηγή: skai.gr
TAGS: Hubble NASA