«Ένα από τα πράγματα που αγάπησα σε αυτόν»: Ο CEO της Apple Τιμ Κουκ μιλά για τον προκάτοχό του Στιβ Τζομπς

"Δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να είναι ο Στιβ. Νομίζω ότι ήταν ένα είδος ατόμου (που βγαίνει) μια φορά στα εκατό χρόνια, ένα πρότυπο χωρίς καμία υπερβολή"

Από τότε που ο Τιμ Κουκ έγινε διευθύνων σύμβουλος της Apple, εργάστηκε σκληρά για να εδραιώσει τη δική του κληρονομιά στον κολοσσό της νέας τεχνολογίας - αλλά εξακολουθεί να θαυμάζει το ηγετικό στυλ του προκατόχου του Στιβ Τζομπς. 

«Ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να γίνω Στιβ (όταν έγινε Διευθύνων Σύμβουλος)», είπε ο Κουκ, 62 ετών στο GQ τη Δευτέρα. «Δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να είναι ο Στιβ. Νομίζω ότι ήταν ένα είδος ατόμου (που βγαίνει) μια φορά στα εκατό χρόνια, ένα πρότυπο χωρίς καμία υπερβολή. Και αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κουκ δεν μπορούσε να ακολουθήσει ένα ή δύο... κόλπα για την ηγεσία  της Apple από το «βιβλίο» του Τζομπς. 

O Κουκ δήλωσε ότι θαύμαζε πώς ο Τζομπς διατηρούσε όλους τους εργαζόμενους στην Apple στα ίδια πρότυπα δημιουργικότητας και τους έφθανε στα όριά τους – ανεξάρτητα από το αν εργάζονταν στην έρευνα, στο μάρκετινγκ ή σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα. 

«Ένα από τα πράγματα που αγάπησα σε αυτόν ήταν ότι δεν περίμενε καινοτομία από μία μόνο ομάδα στην εταιρεία ή δημιουργικότητα μόνο από μία ομάδα», είπε ο Κουκ. «Την περίμενε παντού στην εταιρεία». Ο Κουκ το βίωσε από πρώτο χέρι. Πριν fαναλάβει τα ηνία της Apple ως διευθύνων σύμβουλος το 2011, ήταν ο επικεφαλής της πολυεθνικής στις παγκόσμιες πωλήσεις και την επιχειρησιακή λειτουργία της. Και σε αυτόν τον ρόλο, αναμενόταν από αυτόν να είναι εφευρετικός.

Όσα έμαθε από τον Τζομπς επέτρεψαν  να κερδίσει τους... αμφισβητίες αφότου έγινε διευθύνων σύμβουλος, μερικοί από τους οποίους υποστήριζαν ότι δεν ήταν αρκετά έμπειρος στην παραγωγή προϊόντων για να... γεμίσει τα παπούτσια του προκατόχου του. Όμως, υπό την ηγεσία του, η Apple έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Κουκ επέβλεψε την κυκλοφορία των Airpods, του Apple Watch και του επεξεργαστή M1, ενός επεξεργαστή επόμενης γενιάς που βρίσκεται τώρα στις περισσότερες από τις νεότερες συσκευές της εταιρείας. 

Η Apple έχει επίσης επεκταθεί στον κλάδο των υπηρεσιών — όπως την πλατφόρμα streaming Apple TV+. Ο Κουκ δεν θα μπορούσε να έχει ηγηθεί σε καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες χωρίς να μάθει πρώτα από τον Τζομπς, είπε στο Vox Media 2022 Code Conference στο Λος Άντζελες: «Ήταν ο καλύτερος δάσκαλος που είχα ποτέ, με διαφορά. Αυτές οι διδαχές υπάρχουν, όχι μόνο σε μένα, αλλά σε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που είναι (στην Apple)». 

Σήμερα, ο CEO της Apple εξακολουθεί να ακολουθεί μερικές από τις παλιές «παραδόσεις» του Τζομπς, όπως τις συναντήσεις στις 9 π.μ. κάθε Δευτέρα, είπε στο GQ. Αλλά δεν το κάνει από νοσταλγία, διευκρίνισε. «Δεν κοιτάμε τόσο πολύ πίσω στο παρελθόν», είπε ο Κουκ. «Είμαστε πάντα εστιασμένοι στο μέλλον, και προσπαθούμε να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε αυτή τη ‘’γραμμή εκκίνησης’’ όπου μπορείς πραγματικά να ονειρεύεσαι και να έχεις μεγάλες ιδέες που δεν περιορίζονται από το παρελθόν, για κάποιο λόγο».

Πηγή: skai.gr
TAGS: Apple