TikTok: 21 από τις πιο επικίνδυνες προκλήσεις που προκάλεσαν ανησυχία σε γονείς και ειδικούς

Μερικοί άνθρωποι θα κάνουν οτιδήποτε για να γίνουν viral, από ανόητες φάρσες μέχρι ακραίες ακροβατικές επιδείξεις, τίποτα δεν είναι εκτός ορίων.

Σύμφωνα με το Newsweek, οι τάσεις του TikTok γενικά περιλαμβάνουν διασκεδαστικές ρουτίνες χορού ή αστεία φίλτρα, αλλά κάθε τόσο μια επικίνδυνη πρόκληση ή τάση θα εμφανιστεί.

Κάποιοι χρήστες κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς με τα αυτοκίνητά τους ακολουθώντας τις οδηγίες από το "Cha Cha Slide", ενώ άλλοι λαμβάνουν σκόπιμα υπερβολική δόση φαρμάκων με την ελπίδα να βιώσουν την επήρειά τους στο έπακρο, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Πολλά από τα challenges που κυκλοφόρησαν στην εφαρμογή δεν είναι μόνο επικίνδυνα, αλλά δυνητικά θανατηφόρα. 

Παρακάτω είναι μια λίστα με τις 21 πιο επικίνδυνες τάσεις του TikTok που θα πρέπει να αποφεύγουν οι άνθρωποι και να γνωρίζουν οι γονείς.

Benadryl challenge

Η πρόκληση με το φάρμακο Benadryl ενθάρρυνε τους χρήστες του TikTok να παίρνουν υπερβολικές ποσότητες του φαρμάκου για να φτάσουν στο φουλ της επήρειάς του, σε σημείο που θα μπορούσε να προκαλέσει ψευδαισθήσεις. 

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ζήτησε από το TikTok να αφαιρέσει τα βίντεο, προειδοποιώντας ότι η υπερβολική λήψη του φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα, επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή ακόμα και θάνατο.

Coronavirus challenge

Το Μάρτιο του περασμένου έτους, μια λεγόμενη «πρόκληση κορωνοϊού» ενθάρρυνε τους ανθρώπους να γλείφουν δημόσια αντικείμενα. Εκείνη την εποχή, το hashtag #coronaviruschallenge είχε σχεδόν 100 εκατομμύρια προβολές στο TikTok και σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, το hashtag έχει 3,1 δισεκατομμύρια προβολές.

Eye challenge 

Το eye challenge είναι μια πρόκληση που ενθάρρυνε τους χρήστες του TikTok να τοποθετήσουν κοντά στο μάτι τους ζελέ Ziploc, απολυμαντικό χεριών, λευκαντικό και κρέμα ξυρίσματος, με τον ισχυρισμό ότι θα άλλαζε το χρώμα του.

Silhouette challenge 

Η πρόκληση της σιλουέτας αφορά κυρίως τις γυναίκες. Ξεκινούν το βίντεο ντυμένες και στο επόμενο δευτερόλεπτο εμφανίζονται με εσώρουχα ή γυμνές. Η πρόκληση έχει σκοπό να φαίνεται μόνο η σιλουέτα τους, γι’ αυτό εμφανίζονται με κάποιο φωτισμό στο background.

To Silhouette Challenge έθεσε προβλήματα στους συμμετέχοντες όταν μερικοί άνθρωποι βρήκαν πώς να επεξεργαστούν τα βίντεο TikTok για να «αποκαλύψουν» τα γυναικεία σώματα. Μερικά από τα επεξεργασμένα κλιπ δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεση των γυναικών.

Blackout challenge 

Το Blackout Challenge δεν προήλθε από το TikTok, αλλά κυκλοφόρησε στην εφαρμογή πέρυσι. Περιλαμβάνει το κράτημα της αναπνοής, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, που οδήγησε στο θάνατο ενός 10χρονου κοριτσιού στην Ιταλία.

Scalp popping 

Η τάση «της εμφάνισης του τριχωτού της κεφαλής» προκαλούσε τους χρήστες να πιάσουν μία τούφα στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους και να την ξεριζώσουν απότομα, ώστε να εμφανιστεί ένα κενό. 

Οι χρήστες του TikTok ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν πόνο ή υπέφεραν ακόμη από απώλεια μαλλιών όταν δοκίμασαν την πρόκληση και οι γιατροί τους προειδοποίησαν να μην συμμετάσχουν στην πρόκληση.

Αποτρίχωση σε όλο το πρόσωπο

Οι δεμρατολόγοι προειδοποίησαν τους χρήστες του TikTok να μην δοκιμάσουν μια επικίνδυνη τάση περιποίησης του δέρματος, που εμφανίστηκε στην εφαρμογή μέσα από βίντεο με κεριά αποτρίχωσης. Στα βίντεο δείχνουν να ρίχνουν κερί σε όλόκληρο το πρόσωπο των πελατών, συμπεριλαμβανομένων των μυτών και των αυτιών τους.

Burning pile challenge

Η τάση αυτή προκαλεί τους χρήστες του TikTok να ανάβουν φωτιά με έναν αναπτήρα μπροστά από τα πρόσωπά τους. Ωστόσο, όταν το αστέρι του TikTok Madi Monroe δοκίμασε την τάση, τα μαλλιά της άρπαξαν φωτιά.

@madi

⚠️IM OKAY⚠️ but this is actually so funny HAHA

♬ Burning Pile - Mother Mother

Ενέσεις υαλουρονικού οξέος

Στο TikTok έχουν εμφανιστεί βίντεο ανθρώπων που κάνουν μόνοι τους ενέσεις υαλουρονικού οξέος στο δέρμα τους. Οι ειδικοί προειδοποίησαν τους χρήστες του TikTok ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται από έναν επαγγελματία.

Αποτρίχωση με ζάχαρη

Η αποτρίχωση με ζάχαρη, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός σπιτικού μείγματος ζάχαρης, λεμονιού και ζεστού νερού, το οποίο στη συνέχεια εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα για αποτρίχωση, υπάρχει εδώ και αιώνες. 

Ωστόσο, όταν η τεχνική αποτρίχωσης άρχισε να γίνεται viral στο TikTok, οι ειδικοί έπρεπε να προειδοποιήσουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα, λοιμώξεις και ουλές εάν γίνει εσφαλμένα.

Κυνόδοντες βαμπίρ

Γύρω στην περίοδο του Halloween, πέρυσι, κυκλοφόρησε μια τάση με δόντια βαμπίρ στο TikTok. Οι χρήστες κολλούσαν δόντια βαμπίρ στα δόντια τους χρησιμοποιώντας κόλλα νυχιών ή ακόμα και superglue. Ένας οδοντίατρος προειδοποίησε τους χρήστες του TikTok να το αποφύγουν, καθώς θα μπορούσαν να βλάψουν το σμάλτο τους και να προκαλέσουν έλκη.

Λιμάρισμα δοντιών

Οι χρήστες του TikTok προκάλεσαν ξανά ανησυχία στους οδοντιάτρους, όταν δημοσίευσαν βίντεο στα οποία λιμάρουν τα δόντια τους με λίμες νυχιών. Οι οδοντίατροι και οι μαθητές οδοντιατρικής στην εφαρμογή δημιούργησαν δικά τους βίντεο εξηγώντας γιατί η τεχνική είναι τόσο επικίνδυνη, καθώς θα μπορούσαν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το σμάλτο τους και κάλεσαν τους χρήστες του TikTok να επισκεφθούν τους οδοντιάτρους τους αντί να προσπαθούν να λιμάρουν μόνοι τους τα δόντια τους.

Stand up challenge

Το Stand up challenge περιλαμβάνει κάποιον που στέκεται στην πλάτη του συντρόφου του καθώς ξαπλώνει στο έδαφος και η πρόκληση είναι για το άτομο που είναι ξαπλωμένο να σηκωθεί αργά ενώ το άτομο στην πλάτη του προσπαθεί με πηδηματάκια να φτάσει τελικά στους ώμους του.

Ένας γυμναστής προειδοποίησε ότι άτομα που δεν είναι ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες αθλητές ή γυμναστές δεν πρέπει να επιχειρήσουν την πρόκληση, καθώς θα μπορούσαν να καταλήξουν με σπασμένο λαιμό.

@scott_mathison_

Stand Up Challenge! #standupchallenge @demibagby

♬ Woah (feat. D3Mstreet) - KRYPTO9095

Penny challenge

Η απίστευτα επικίνδυνη πρόκληση Penny έδειχνε τους χρήστες του TikTok να συνδέουν μερικώς έναν φορτιστή σε μια πρίζα και στη συνέχεια να ρίχνουν ένα νόμισμα στο κενό. Σκοπό είναι, μόλις το νόμισμα χτυπήσει το φορτιστή, να προκαλέσει ηλεκτρικό σπινθήρα ή ακόμη και ηλεκτρική πυρκαγιά. 

Άσκησεις γνάθου

Οι χρήστες του TikTok σε διάφορα βίντεο ισχυρίστηκαν ότι μια συσκευή εκγύμνασης σιαγόνων τους έδωσε μια σμιλεμένη γνάθο, αλλά οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η συσκευή θα μπορούσε να καταλήξει να καταστρέψει τα δόντια και τη γνάθο τους.

Nutmeg Challenge

Η πρόκληση του μοσχοκάρυδου έδειχνε τους χρήστες του TikTok να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μοσχοκάρυδου διαλυμένο μέσα σε γάλα ή νερό. Η μεγάλη ποσότητα μοσχοκάρυδου μπορεί να είναι μεθυστική, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες όπως υποθερμία, παραισθήσεις, κώμα ή ακόμα και θάνατο.

Skull breaker challenge

Η συγκεκριμένη πρόκληση οδήγησε σε πολλούς τραυματισμούς και ο κίνδυνος για σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν μεγάλος, καθώς έπρεπε δύο άτομα να κλωτσούν τα πόδια ενός τρίτου ατόμου με σκοπό να σκάσει στο έδαφος.

Πετάξτε το στον αέρα

Η πρόκληση αυτή ξεκίνησε με μια ομάδα φίλων που στέκονταν σε έναν κύκλο κοιτάζοντας προς ένα κινητό τηλέφωνο τοποθετημένο στο έδαφος. Ένας από αυτούς έριχνε ένα αντικείμενο στον αέρα και η πρόκληση είναι να μην κουνηθεί κανείς καθώς βλέπουν το αντικείμενο να σκάει στο κεφάλι τους.

@uncletics

Throw stuff in the air it’ll be fun they said! @judaxx @nixonsto @unclejacktai @hi.itsquinn @alix.devs @jake_jazza53 @michael_jones20 @harryanglesey

♬ original sound - Uncle Tics

Cha Cha Slide challenge

Η πρόκληση του Cha Cha Slide έχει να κάνει με ένα τραγούδι του DJ Casper με στίχους «ολίσθηση προς τα αριστερά, ολίσθηση προς τα δεξιά» το οποίο οι χρήστες καλούνται να χορέψουν με το… αυτοκίνητό τους.

Σκοπός της πρόκλησης ήταν οι ελιγμοί με το αυτοκίνητο στους ρυθμούς του τραγουδιού, κάτι που μπορούσε να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο.

Corn cob challenge

Η πρόκληση του «καλαμποκιού» ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να φάνε έναν καλαμπόκι τοποθετημένο σε ένα τρυπάνι και ενώ αυτό στριφογύριζε γρήγορα. Ο τραγουδιστής Jason Derulo φάνηκε να σπάει τα δόντια του στην προσπάθειά του.

Basketball beer challenge 

Η πρόκληση του «μπάσκετ με μπουκάλια μπύρας» ενθάρρυνε τους χρήστες του TikTok να τοποθετούν ένα μπουκάλι μπύρας ή ένα κουτάκι πάνω σε μία μπάλα του μπάσκετ. Στη συνέχεια να την πετάνε στο έδαφος και να προσπαθούν να πιάσουν το ποτό. Ωστόσο, μερικές αποτυχημένες προσπάθειες κατέληξαν με τα μπουκάλια να αναπηδούν στα πρόσωπα των χρηστών τραυματίζοντάς τους.
 

@val._.erie

Kids, don’t try this at home #beerchallenge2020 #basketballchallenge #michelobultra #fyp #foryoupage #beerchallenge

♬ Lalala - Y2K & bbno$
Πηγή: Newsweek.com