Τέσσερις «άλλες» μηχανές αναζήτησης -εκτός της Google

Και μπορεί το email μας, οι χάρτες μας, οι εικόνες μας, τα meet μας, όλα να «λένε» Google, η λέξη-κλειδί όμως είναι «αναζήτηση». Και μπορεί να είναι η εύκολη λύση, αλλά δεν είναι και η μόνη. Ανάλογα με το τι ψάχνεις…

Μέχρι το 1998, αν έλεγες σε κάποιον «Googleαρέ το» το πιο πιθανό θα ήταν να άκουγες κάτι του τύπου «ποιο και τι;» (για την ιστορία, η λέξη Google είναι παράφραση του googol, που ισούται με 10100, ιδανικός συμβολισμός αν θες να δείξεις την ποσότητα πληροφορίας που θα διαχειρίζεσαι).

Και μπορεί το email μας, οι χάρτες μας, οι εικόνες μας, τα meet μας, όλα να «λένε» Google, η λέξη-κλειδί όμως είναι «αναζήτηση». Και μπορεί να είναι η εύκολη λύση, αλλά δεν είναι και η μόνη. Ανάλογα με το τι ψάχνεις…

Κάποιες φορές, είναι καλό να κάνεις την πάπια…

… και δεν εννοούμε Πεκίνου, αυτή είναι πάντα καλό να την κάνεις. Το DuckDuckGo είναι ένα search engine που γεννήθηκε το 2008, αλλά από το 2010 στήριξε την πορεία του σ’ ένα βασικό του πλεονέκτημα: το privacy -ή ιδιωτικότητα αν θες. Η πάπια με το πράσινο παπιγιόν (που ακούγεται και λίγο σαν γλωσσοδέτης) φροντίζει να ψάχνεις και να βρίσκεις αυτό που θες, χωρίς ν’ αποθηκεύει ποτέ τα προσωπικά σου δεδομένα. Και φυσικά, αφού δεν τ’ αποθηκεύει, δεν μπορεί να τα μοιραστεί και με τρίτους.

Γι’ αυτό, και στο DDG δεν θα βρεις search history. Όσο για τα έσοδά του, αυτά φυσικά έρχονται από διαφημίσεις. Η διαφορά είναι πως δεν βασίζονται στο προφίλ που «χτίζεις» μέσα από τις αναζητήσεις, το browsing ή τις αγορές σου, αλλά αποκλειστικά στο τι ψάχνεις κάθε φορά. Αν ψάχνεις για γυαλιά ηλίου, θα δεις μόνο διαφημίσεις για… σωστά μάντεψες, γυαλιά ηλίου.

Η γλώσσα της ανακούφισης είναι μία

Tο να μιλήσεις για το πένθος είναι δύσκολο -πόσο μάλλον να το διαχειριστείς, και ως συναίσθημα, αλλά και ως μια σειρά από απαραίτητες διαδικασίες. Σε μια συνθήκη που απαιτεί κατανόηση, ενσυναίσθηση και φροντίδα, απαντάει απλά και υπεύθυνα το alivio.gr. Η «ανακούφιση» στα Πορτογαλικά είναι πολλά περισσότερα από ένα site αναζήτησης γραφείων τελετών για την Αττική. Εδώ και 2 χρόνια, είναι το portal που προσφέρει έγκυρη ενημέρωση για όποια διαδικαστικά θέματα προκύψουν, υποστήριξη σε κάθε στάδιο διαχείρισης της απώλειας, αλλά και εμπεριστατωμένες απαντήσεις και απόψεις.

Πόσο εύκολο π.χ. είναι να επιλέξεις την αποτέφρωση για το πρόσωπο που έχασες; Πώς μπορείς να διακρίνεις τα σημάδια εκείνα που θα σε κάνουν ν’ αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια για τη διαχείριση του πένθους σου; Για κάποια πράγματα, δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ πλήρως προετοιμασμένοι. Ας είμαστε τουλάχιστον λιγότερο απροετοίμαστοι…

Ξέρεις από Quora;

Αντέχεις ν’ απαντήσεις σε 73 εντελώς random ερωτήσεις κάθε μέρα;

Αν ναι, τότε μπορείς ν’ αντεπεξέλθεις στον ρόλο του γονιού ενός νηπίου. Τόσες είναι κατά μέσο όρο οι απορίες που του γεννιούνται, και σου τις περνάει αφιλτράριστες -από το γιατί πρέπει να πάει σχολείο μέχρι αν υπάρχει Θεός. Απορίες όμως γεννιούνται και στους μεγαλύτερους. Και γι’ αυτούς, υπάρχει (και) το Quora. Εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες κάθε μήνα μοιράζονται ερωτήσεις -αλλά και απαντήσεις- για οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς: από pop culture και design μέχρι ιστορία και φιλοσοφία. Εδώ, δεν υπάρχει πολύ παράξενη, πολύ ιδιαίτερη ή πολύ οτιδήποτε ερώτηση.

Όρεξη, αρκεί να έχεις και χρόνο… Ποιο ήταν π.χ. το πιο παράξενο αποδεικτικό στοιχείο που εμφανίστηκε ποτέ σε αίθουσα δικαστηρίου; (hint: Φλόριντα, 1983. Τα υπόλοιπα, ξέρεις πού θα τα βρεις…)

TinEye αυτό που το λένε εικόνα…

Αν θες να βρεις μία φωτογραφία ηλιοβασιλέματος, το πράγμα είναι απλό: πληκτρολογείς «ηλιοβασίλεμα», πατάς «αναζήτηση» και… voilà! Πέντε εκατομμύρια και κάτι αποτελέσματα, αλλά και εικόνες. Πολλές εικόνες. Τι κάνεις όμως όταν έχεις την εικόνα, αλλά δεν ξέρεις πόσο «παίζει» online; Αν ξέρεις το TinEye, τότε θα μάθεις -χάρη στο Reverse Image Search: Δίνεις το link της εικόνας -ή την κάνεις upload αν την έχεις αποθηκευμένη- κάνεις κλικ στο Search, και σε χρόνο μηδέν έχεις όχι μόνο το πόσες φορές είναι ανεβασμένη, αλλά και το σε ποια sites θα τη βρεις. Η χρησιμότητά του;

Από ένα απλό «είχα βρει ένα άρθρο, έκανα save τη φωτογραφία αλλά όχι το link» μέχρι θέματα που αφορούν πνευματικά δικαιώματα. Και μπορεί μια εικόνα να ισοδυναμεί με χίλιες ή 84,1 λέξεις – εξαρτάται από την πηγή σου- αλλά στον ωκεανό των 750 δις εικόνων που υπάρχουν online, έναν οδηγό τον χρειάζεσαι…

Διαβάστε επίσης:

Έτσι ήταν οι δίαιτες και ο τρόπος ζωής στη δεκαετία του 1950

Μελανιές: Πώς να τις κάνεις να εξαφανιστούν τώρα που ήρθε το καλοκαίρι

Πηγή: savoirville